naar Marker Nieuws indexpagina
Presentatie 'De Waterstanden'
Kunstwerk in het kader van het project ‘Nederland leeft met water’
 
Bijgaande presentatie is gegeven op maandag 5 september 2016 in de 'Biljartzaal' in dorpshuis 'Het Trefpunt'.
 
Waarom een kunstwerk? drieledig:
1) Vanuit het toeristisch netwerk werd aangegeven dat men op Marken graag meer zou willen terug zien van de strijd tegen het water en het leven onder zeeniveau. Dit zou dan tevens nog meer een reden zijn om langer Marken aan te doen als bestemming.
2) 2016: herdenking van 100 jaar watersnood (1916) op Marken
3) Vanuit de Rijksoverheid een pilot Meerlaagsveiligheid op Marken gestart waarbij er extra focus ligt op laag 3: het bewust zijn van leven onder zeeniveau.
 
Samenwerkingspartners:
Rijkswaterstaat
Hoogheemraadschap
Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland
Bureau Toerisme Laag Holland
Provincie Noord-Holland (door middel van een cultureel-toeristische subsidie)
 
 Doel
Doel van het kunstwerk is om het verhaal te laten zien van het water (verschil in peilen en getijden en het leven onder zeeniveau). Het wil de mensen bewust maken van de strijd die Nederland altijd gevoerd heeft tegen het water, en op Marken in vroegere tijden tegen het water van de Zuiderzee (nu het IJsselmeer) waarbij dit zelfs uitmondde in de grote watersnoodramp van 1916.
 
Presentatie 'De Waterstanden'
Via Facebook kwamen de afgelopen dagen al diverse reacties los:
 
Kees-Jan Donkers:
Dit is om meerdere redenen een slecht plan: 1. De inwoners werden hier pas gisteren mee geconfronteerd: dít is het kunstwerk en dit wordt de locatie - ik dacht dat inwoners, ER en gemeente de dingen tegenwoordig sámen aanpakten. 2. De wethouder wil aan toeristeneducatie doen - waarom eigenlijk!? er kwam geen onderbouwing waarom de mooie, beschermde en schaarse openbare ruimte van Marken hiervoor moet worden ingezet; elke toerist die op de dijk staat, kan al zien dat de polder lager ligt dan het omringende water; er zijn voorlichtingsborden, niveaumarkeringen en een monument aan de haven bijgekomen die ook over het water vertellen; en ik neem aan dat gidsen aan hun groepen ook een en ander over de waterniveaus vertellen. 3. Het kunstwerk is veel te groot (10 x 5 x 4,5 m): met 1 (houten) paal ergens in het landschap kun je net zo goed laten zien hoe ver we onder zeeniveau leven. 4. Het kunstwerk met zijn zeven zuilen en led-verlichting past qua sfeer en schaal helemaal niet in de omgeving; misschien wel in of bij een watermuseum, of op een groot stedelijk plein waar al veel visuele prikkels zijn. 5. De locatie is momenteel qua verkeer al rommelig en onveilig en dat zal met dit kunstwerk alleen maar erger worden: de grote toeristengroepen blokkeren straten en stegen, incl. het fietspad ter plaatse en zorgen ook op de rijbaan voor onveilige situaties door elkaar bij de bebouwde-komborden (bij de druppel) te fotograferen; dat gaat alleen maar erger worden; ook de inrij-verbodsborden bij de druppel, die nu al door steeds meer bezoekers niet worden gezien of genegeerd, zullen in de voorgrond van de palen met hun verlichting wel helemaal geen rol van betekenis meer gaan spelen. Kortom, niet doen. Gemeenteraad, grijp a.u.b. in!
 
     
 
Geertje Stoker-Schipper:
Net terug van de informatieavond. Op zich een educatief en interessant idee achter het ontstaan van dit monument. Zou zeker ook ergens geplaatst moeten worden, want het idee erachter is best oke. Ik kan er alleen met mijn verstand niet bij dat dit monument, want echt enorm groot is met palen van 4,5 meter hoog met ledverlichting tot 's avonds 20.00 in ons dorp geplaatst zou moeten worden. Het is te modern en futoristisch en past totaal niet in de omgeving. Het lijkt mij dat wanneer iets niet gewenst is door de mensen die er dag en dagelijks tegenaan moeten kijken, je beter je geld in je zak kunt houden voor belangrijkere zaken. Er mag nog bezwaar ingediend worden, dus wie dit niet wil op Marken, doen!
 
     
 
Er kan je nog GEEN bezwaar worden aangetekend tegen dit kunstwerk.
Na een publicatie bij de 'Officiële Bekendmakingen' is dat pas mogelijk. De redactie zal dit goed blijven volgen.
 
     
  Zie verder de facebook pagina van Marker Nieuws  

Bron: PepProductions, dinsdag 6 september 2016

naar Marker Nieuws indexpagina