naar Marker Nieuws indexpagina
Eilandraad Marken ziet graag enquête over kunstwerk 'Waterstanden'
 
Op maandag 5 september 2016 organiseerde gemeente Waterland een inloopavond in dorpshuis 'Het Trefpunt' over een voorgenomen kunstwerk over het leven onder zeeniveau. De beoogde plek ligt ten noorden van het parkeerterrein op een stuk gras tussen het fietspad en de sloot (ter hoogte van de voormalige burgemeesterswoning). Tijdens de bijeenkomst hebben de kunstenaars hun ontwerp toegelicht en werden vragen van inwoners beantwoord. Wethouder Gabriëlle Bekhuis, portefeuillehouder toerisme & recreatie, was hierbij aanwezig. Het ontwerp en de beoogde plek werden door de aanwezigen behoorlijk bekritiseerd.
 
Als Stichting Eilandraad Marken zijn wij reeds in 2015 benaderd door gemeente Waterland om onze mening over het voorgenomen kunstwerk te geven. Omdat dit kunstwerk ook een link legt naar de Watersnood 1916, is er met Stichting Herdenking Watersnood Marken 1916 overlegd of, en zo ja waar, dit kunstwerk wenselijk is. Omdat er al een kunstwerk op de haven zou komen, vijf peilhoogtebordjes aan gevels van huizen waren voorzien en ook nog drie informatieborden op diverse plekken op Marken zouden worden geplaatst, was nog een kunstwerk wel wat veel van het goede. Een negatief advies dus wat wij als Eilandraad onderschreven en als zodanig hebben doorgegeven aan de gemeente. Wij hebben hier toen niet over gecommuniceerd op onze website omdat gemeente Waterland de reeds ingediende ontwerpen niet openbaar wilde maken. Gemeente Waterland zou op zoek gaan naar een alternatief om de van de provincie Noord-Holland ontvangen subsidie toch binnen de gestelde randvoorwaarden te kunnen besteden.
 
In april 2016 werden wij opnieuw door gemeente Waterland benaderd of wij ons advies niet konden heroverwegen; het was immers een mooie toeristische attractie met een educatief karakter. Op zich is daar weinig tegenin te brengen en als Eilandraad hebben wij daarom aan de gemeente voorgesteld het ontwerp en de locatie via een enquête aan de inwoners van Marken voor te leggen. Dit advies is in slechts gedeeltelijk opgevolgd omdat de gemeente heeft gekozen voor een inloopavond en daarbij blijkbaar de vereiste vergunningsprocedure al in gang had gezet. Gezien de toch wel negatieve reacties van vooral omwonenden, en ook geen mogelijkheid om alternatieve locaties te kiezen, hebben wij gemeente Waterland nogmaals gevraagd om het kunstwerk middels een enquête voor te leggen aan alle inwoners van Marken.
 
Presentatie 'De Waterstanden'

Bron: Stichting Eilandraad Marken, dinsdag 6 september 2016

naar Marker Nieuws indexpagina