naar Marker Nieuws indexpagina
Marker jeugd genoot van jaarlijks spuitfestijn
De Marker jeugd kon afgelopen zaterdag weer proeven aan het leven als brandweerman of vrouw tijdens de Kinderspelen 2016. Dit jaarlijkse spuitfestijn voor groep één tot en met groep acht van de Protestants Christelijke basisschool ‘De Rietlanden’ werd alweer voor  de 45ste  keer georganiseerd door Brandweer Marken.
 
De slangen waren door de brandweer reeds uitgerold ten behoeve van de kinderspelen op de haven van Marken.  De brandweer had dit jaar nieuwe ‘huisjes’ gemaakt, waarop de kids zich al spuitend op konden uitleven. Huisjes in Marker stijl. Op deze huisjes moest op een bepaalde manier gespoten worden. Als eerste begonnen de jongste kinderen van groep één en twee. Zij moesten dobbelstenen van een plank spuiten. De dobbelstenen gaven de punten aan. Degene met de meeste punten had gewonnen. Groep drie en vier moesten eerst een brandhaspel uitrollen, waarna zij door een lage kleine opening een pijp vol moesten spuiten, waar een watermeter de hoeveelheid aangaf.  Groep vijf en zes moesten ook een pijp vol spuiten, waar eveneens een watermeter de hoeveelheid aangaf. Zij moesten dit doen met aan zogenaamde ‘aanvalsslang’. Groep zeven en acht mochten een ‘echte’ brand blussen.  Zij moesten door een hogere kleine opening in de huisjes tevens een emmer met water vullen. Door het gewicht van de emmer werd de gastoevoer afgesloten, waardoor het vuur gedoofd werd. De beste drie van elke groep kregen een waardebon en iedere deelnemer kon een zakje chips halen bij de ‘grote’ brandweerauto. Na groep acht mochten de aller kleinsten en andere belangstellenden ook de brandslang even ter hand nemen, onder begeleiding van het brandweer personeel.
 
Na het spuiten konden alle kleine en grote kinderen nog een stukje mee varen, met de in de haven gelegen reddingboten ‘Frans Verkade‘ en ‘Hendrik Jacob’ van KNRM station Marken.
 
Dirk Boes, postcoördinator op Marken, was wederom zeer tevreden over het verloop van de middag. “Goed om te zien dat er weer vele mensen naar de haven zijn gekomen, om te kijken naar dit jaarlijkse spuitspektakel voor de jeugd. We laten op deze manier de jeugd proeven aan het brandweerman/vrouw zijn. Misschien dat zij later ook deel van ons team gaan uitmaken’.
 
Dankzij de deelnemers, de vrijwilligers van de brandweer en de KNRM zijn ook de 45ste kinderspelen weer een groot succes geworden op Marken.  
Met 'toeters & bellen' reden de brandweerauto's de Marker haven op  
De brandweer had dit jaar nieuwe ‘huisjes’ gemaakt  
Genoeg publieke belangstelling  
‘Frans Verkade‘ ‘Hendrik Jacob’
Link naar alle foto van de 45ste Nationale Brandweerdag op Marken
Uitslagen 2016:
  Groep 1 / 2 :
 1. Indy
 2. Kay
 3. Aniek
 Groep 3 :
 1. Sanne
 2. Vins
 3. Javon
  Groep 4 :
 1. Dean
 2. Menno
 3. Kim
  Groep 5 : 
1. Ivana
 2. Annelies
 3. Silke
       
 
Groep 6 : 
 1. Julia
 2. Noortje
 3. Ilse
 Groep 7 : 
 1. Robin
 2. Nanka
 3. Stijn
 Groep 8 :
 1. Celine
 2. Sven

Bron: PepProductions, zondag 18 september 2016

naar Marker Nieuws indexpagina