naar Marker Nieuws indexpagina
Aanleg Marker Wadden in beeld (video)
 
Een paar maanden geleden was er nog niets, nu ligt het eerste eiland van de Marker Wadden een paar meter boven het water. En over een paar jaar moet het een archipel zijn die dient als magneet voor mens en natuur.
 
De gebrekkige natuurkwaliteit van de Markermeer verbeteren. Dat is de grote drijfveer achter de aanleg van de Marker Wadden in het meer, dat door de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen gescheiden wordt van het IJsselmeer.
 
Video
De onderstaande animatie laat zien hoe de toekomstige Marker Wadden eruit moet gaan zien en hoe deze worden aangelegd.
 
De animatie neemt je mee en laat je met de brandganzen naar de Marker Wadden vliegen. De animatie laat niet alleen zien hoe het gebied er in de toekomst uit zal zien maar legt ook uit hoe het aangelegd zal worden.
 
Het is een uurtje varen vanaf Lelystad. De driemaster Abel Tasman met staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken aan boord wordt geflankeerd door tientallen andere grote en kleine schepen met aan boord genodigden en belangstellenden. De sfeer is uitgelaten; het weer kan niet beter.
 
Langzaam maar zeker is het eerste eiland van de Marker Wadden te zien aan de horizon. Eerst als een lichte streep, daarna steeds meer reliëf, kranen en bouwverkeer. Op de kaart lijkt het maar een klein vlekje, maar het is een behoorlijke kluit: 250 hectare. De afgelopen maanden werd het opgespoten: een combinatie van zand en slib uit het Markermeer. Het spul is te slap om er iets serieus op te bouwen, maar - met wat versteviging - kan het voor de natuur een uitkomst zijn.
 
Eerste stap
De Abel Tasman draait de havenkom in. “Die lag er twee weken geleden nog niet!”, roept iemand aan boord. Eenmaal aangelegd aan de provisorische kade is de eer aan de staatssecretaris om de symbolische eerste stap op het nieuwe land te zetten. “Een kleine stap voor een Nederlander, maar een grote voor Nederland!”, grapt hij erbij, verwijzend naar de woorden van de eerste man op de maan. Vier miljoen euro extra zegt hij toe om de Marker Wadden af te maken. Daarmee is het financiële gat kleiner geworden, maar nog niet weg. Voor het eind van het jaar moet er nog 13 miljoen euro bij om alle vijf de eilanden te realiseren.
 
Maanlandschap
Het eerste eiland heeft wel wat weg van de maan. Het is nu nog vooral zand dat de klok slaat. En veel muggen. “Muggenlarven zijn het enige leven dat je hier zo ongeveer in het water vindt op dit moment”, legt boswachter André Donker uit, “Feitelijk is het Markermeer een vier meter diep mengsel van water en slib. Daar wil verder niets groeien.” Donker is zelf duiker en hij heeft het met eigen ogen gezien. Of juist niet, ‘want het is pikzwart’.
 

Bron: De Stentor, dinsdag 27 september 2016

naar Marker Nieuws indexpagina