naar Marker Nieuws indexpagina
WOZ-waarde vanaf 1 oktober openbaar
Iedereen kan straks zien wat het huis van de buren waard is
 
Van alle woningen in Nederland is vanaf vandaag, zaterdag 1 oktober 2016, de WOZ-waarde openbaar. Op internet is daarvoor een register gelanceerd:
 
www.wozwaardeloket.nl
 
Bij dat register zijn ongeveer honderd gemeenten aangesloten met een kwart van de huizen in Nederland. Andere gemeenten is het vanwege it-problemen niet gelukt om op tijd de gegevens aan te leveren. Zij sluiten zich de komende maanden aan bij het register, zoals bijvoorbeeld de gemeente Waterland en de gemeente Edam-Volendam.
 
Aangesloten gemeenten op de Landelijke Voorziening  WOZ
 
"Gemeenten doen hun uiterste best", zegt een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, "maar het blijkt in de praktijk technisch ingewikkeld."
 
Toch zijn alle gemeenten verplicht om van nu af aan de WOZ-waarde van een huis te verstrekken als daar om wordt gevraagd. Sommige gemeenten hebben daar op hun eigen website een plek voor of mensen kunnen telefonisch om de WOZ-waarde vragen.
 
Met de buren vergelijken
Gemeenten stellen jaarlijks de waarde van onroerende zaken vast. Die waarde is van belang bij het vaststellen van allerlei belastingen. Door de waarden openbaar te maken, is de hoop dat de inschattingen van de gemeente accurater worden. Inwoners kunnen makkelijker de waarde van hun huis vergelijken met dat van anderen en op die manier zien of er onverklaarbare afwijkingen in zitten. 
 
Alleen de WOZ-waarde wordt openbaar. Er staat niet bij hoe de gemeente tot de berekening komt. De informatie over bedrijfspanden komt niet in het register.
 

Bron: PepProductions, zaterdag 1 oktober 2016

naar Marker Nieuws indexpagina