naar Marker Nieuws indexpagina
SPW organiseert in de herfstvakantie puzzeltochten voor kinderen
 
Tijdens de herfstvakantie in Waterland, van zaterdag 15 oktober t/m zondag 23 oktober, organiseert Stichting Promotie Waterland (SPW) puzzeltochten voor kinderen in verschillende kernen van Waterland. Er is een puzzeltocht in het historische centrum van Monnickendam, in Broek in Waterland en op Marken. De puzzeltochten zijn bedoeld voor kinderen van 6 t/m 12 jaar en kunnen op individuele basis gelopen worden. Daarnaast is er ook een autopuzzeltocht door Laag Holland.

Monnickendam, zoektocht naar de schat van Mariëngaerde.
De puzzeltocht van circa één uur brengt de kinderen terug naar de late middeleeuwen, wanneer de stad Monnickendam net gesticht is. De monniken in het klooster verstopten in die tijd een schat in Monnickendam en in deze lastige puzzel staat beschreven hoe de schat weer te vinden is. Wie de puzzel op kan lossen, vindt hiermee de weg naar de schat!

Rijkdom in Broek in Waterland
Tijdens de puzzeltocht kunnen kinderen zien dat Broek in Waterland veel rijkdom heeft gekend. In de tekst van de puzzel staat de routebeschrijving door beide delen van het dorp. In de 17de eeuw was het dorp belangrijk in de koopvaardij en de handel. Broeker kooplieden verkochten hun handel en dat was zo’n groot succes dat dit resulteerde in een enorme rijkdom. Deze rijkdom is nog te zien aan de grote, statige huizen en hun omliggende siertuinen in het historische dorp. Eén vrouw in het dorp was toch wel bijzonder rijk. Na haar overlijden liet zij een enorm bedrag na aan het dorp. Wie deze vrouw was? Haar naam kunnen de kinderen vinden als de puzzel is opgelost!

Marken, het voormalige eiland.
Tijdens de wandeling over Marken moeten de kinderen allerlei vragen beantwoorden over het voormalige eiland. Sommige vragen zijn makkelijk te beantwoorden, voor andere moet net even verder gezocht worden. De puzzeltocht zorgt zo niet alleen voor een leuk tijdverdrijf in de buitenlucht, maar is bovendien educatief.

Praktische informatie
De kinderen kunnen van 15 oktober tot en met 23 oktober zeven dagen per week tussen 10:00 en 17:00 uur een gratis puzzeltocht (alle tochten), ophalen bij het Informatiepunt aan het Zuideinde 2 in Monnickendam. Voor de tocht is het belangrijk dat de kinderen zelf kunnen lezen en schrijven, maar het is natuurlijk ook mogelijk de puzzeltocht met het hele gezin te doen. De puzzeltocht voor Broek in Waterland is ook af te halen bij Cafetaria De Rob aan het Nieuwland in Broek in Waterland. Het cafetaria is van dinsdag t/m zondag geopend van 11.00 - 20.00 uur. De puzzeltocht voor Marken kan ook opgehaald worden bij het informatiepunt op Marken op zaterdag 15, zondag 16, donderdag 20, vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 oktober tussen 12:00 en 16:00 uur.

Stichting Promotie Waterland
Onder de slogan ‘Waterland laat je verrassen’ is Stichting Promotie Waterland sinds 2010 actief in het verwezenlijken van het algemene doel om meer mensen in Waterland te laten recreëren en ervoor te zorgen dat zij langer blijven en vaker terugkomen. De activiteiten van de SPW zijn gericht op drie doelgroepen: inwoners, ondernemers en toeristen. De stichting heeft Informatiepunten in Monnickendam en Marken.
 

Bron: Stichting Promotie Waterland, maandag 10 oktober 2016

naar Marker Nieuws indexpagina