naar Marker Nieuws indexpagina
Europarlementariër Bas Eickhout bezoekt Marken (video)
zaterdag 4 maart 2017
Bas Eickhout wordt geinterviewd door Patty de Jong. Camera : Thomas de Groot
 
Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks heeft zaterdag een bezoek gebracht aan Marken. Dit deed hij samen met Laura Bromet, kandidaat voor de Tweede Kamer-fractie van GroenLinks en een aantal leden van diezelfde partij.
 
Afgelopen zaterdag organiseerde GroenLinks Waterland een regionale verkiezingsactiviteit met daarin een bezoek aan Marken, het Twiske en het Beusebos in Purmerend. Als speciale gast was Europarlementariër Bas Eickhout aanwezig om met lokale organisaties en ondernemers in gesprek te gaan over behoud en versterking van de natuurlijke, landschappelijke en cultuurhistorische waarden in de regio Zaanstreek-Waterland. Afgetrapt werd er op het parkeerterrein van Marken, van daar ging het gezelschap te voet richting de boerderij van de familie Terlouw.
 
Na dorpshuis Het Trefpunt en de kantine van SV Marken liggen er nu ook op de grote schuur van de familie Terlouw zonnepanelen, 437 panelen om precies te zijn. Het project is tot stand gekomen in samenwerking met de coöperatie Zon op Marken. Leden van de coöperatie hebben zelf bijgedragen aan de financiering van dit project.
De familie Terlouw gebruikt 175 panelen welke voldoende stroom opwekken om zowel het bedrijf als hun huis van voldoende energie te verzorgen. De andere 262 panelen leveren stroom aan het net. De inkomsten hiervan gaan via het postcoderoos model naar leden van de coöperatie Zon op Marken. Het postcoderoos model is een belastingmaatregel voor particuliere huishoudens die zelf in de nabijheid van hun woonomgeving duurzame energie willen opwekken. Als het aan Jaap Visser van de coöperatie ligt zal Marken in de toekomst volledig zelfvoorzienend zijn.
 
Naast het zelfstandig energie opwekken sprak Wim Terlouw ook over het weidevogel beheer dat hij op zijn weilanden uitvoert. Dit doet hij door een gedeelte van zijn weilanden onder water te zetten, dit trekt veel weidevogels aan door de voedselrijke grond. Dankzij dit project ziet hij een toename van het aantal weidevogels.
 
Na een kopje koffie of thee, eventueel met een ‘Mereker’ likeurtje, vertrok om half twaalf de groep naar het veenweidegebied in het Twiske aan de kant van Landsmeer en eindigen hun tocht in Waterland voor behoud en versterking van de natuurlijke, landschappelijke en cultuurhistorische waarden in de regio Zaanstreek-Waterland bij het bedreigde Beusebos in Purmerend.