naar Marker Nieuws indexpagina
Marker jeugdschaatsen afgesloten met diploma-uitreiking
Lijsje Roos-Moenis en Jaap Kaspers nemen afscheid
De Marker schaatsbegeleiders; geheel links Lijsje Roos-Moenis en geheel rechts Jaap Kaspers, hebben afscheid genomen van het jeugdschaatsen
IJsclub ‘Marken’ hield vrijdag in een ‘uitverkocht’ dorpshuis ‘Het Trefpunt’ voor de 24ste keer een diploma-uitreiking. Kinderen op Marken in de leeftijd van zeven tot en met elf jaar gaan elke vrijdag naar de Jaap Edenbaan in Amsterdam om daar te leren schaatsen. Aan het eind van het seizoen gaan ze ‘afschaatsen’ en daarvoor kregen ze afgelopen vrijdag een KNSB schaatsvaardigheidsdiploma.
 
Sinds oktober 1992 organiseert IJsclub ‘Marken’ in de periode oktober tot en met maart wekelijks schaatsles van 17.00 tot 18.00 uur op de Jaap Edenbaan. De kinderen worden daarvoor elke vrijdagmiddag per bus van Marken naar Amsterdam vervoerd. De firma Hellingman uit Zaandam verzorgt dit vervoer reeds vanaf het begin. Vanaf komend seizoen krijgen de jeugdschaatsers les op de kunstijsbaan ‘De Westfries’ in Hoorn.
 
Er werd in 1992 begonnen met 38 kinderen, want de bus was toen niet groter. Tegenwoordig gaan er 50 kinderen en begeleiding mee en dan is de bus geheel vol. Hoewel het, vanwege het teruglopend aantal kinderen steeds moeilijker wordt, is het ook afgelopen seizoen weer gelukt de bus vol te krijgen. De kinderen krijgen les van gediplomeerde begeleiders, die les geven volgens de richtlijnen van de KNSB (schaatsbond). ‘Alle inwoners op Marken van 35 jaar en jonger, kunnen niet zeggen dat ze géén kans hebben gehad om schaatsen te leren’, aldus voorzitter Cornelis Roos.
 
Erica Della Guardia-de Jong
De middag werd geopend door voorzitter Roos. Daarna kreeg Erica Della Guardia-de Jong het woord. Erica is Nederlands kampioen schaatsen all round Masters 2017 in haar leeftijdsgroep. Zij stimuleerde de jonge schaatsers om met het schaatsen door te gaan en misschien hetzelfde te bereiken als wat zij, tot nu toe, heeft bereikt.
 
Afscheid
Van de schaatsbegeleiders nam Lijsje Roos-Moenis en Jaap Kaspers afscheid. Lijsje was niet alleen begeleidster, maar zij coördineerde ook het jeugdschaatsen op Marken vanaf het begin in 1992. Linda Zondervan-Kaspers was al begeleidster, maar neemt de coördinatie over.
 
Ook het niveau is gedurende de afgelopen jaren steeds beter geworden. Van afwezigheid is er bij de lessen op vrijdagmiddag weinig sprake. De kinderen moeten wel erg ziek zijn, willen ze de schaatslessen aan hun neus voorbij laten gaan.
 
Uitreiking schaatsvaardigheids-diplomas
De begeleiders delen zelf de diploma’s uit. De diploma’s hebben ook een gradatie. Er zijn diploma’s van SP (schaatsproef) en vervolgens van A tot F. De kinderen beginnen met SP en kunnen na een paar jaar eindigen met F. Voor de oudste groep organiseert begeleider Dirk Kes nog een ‘Dirk Kes competitie’. Winnaar werd Liam de Wit. Hij kreeg een beker.
 
De oudste kinderen, het waren er dit jaar zes, die afscheid namen van de schaatslessen, brachten een ‘ABC’ voor de begeleiding en de vele aanwezigen in het dorpshuis.
  Erica Della Guardia-de Jong  
Uitreiking schaatsvaardigheidsdiploma's:
    Liam de Wit werd winnaar van de ‘Dirk Kes competitie’
De oudste kinderen, het waren er dit jaar zes, die afscheid namen van de schaatslessen, brachten een ‘ABC’ voor de begeleiding
Lijsje Roos-Moenis Jaap Kaspers  
Cornelis Roos wordt geïnterviewd door Bert Schalkwijk
Liam  de Wit wordt geïnterviewd door Bert Schalkwijk voor de camera van Omroep PIM
 

Bron: PepProductions, vrijdag 24 maart 2017

 naar Marker Nieuws indexpagina