naar Marker Nieuws indexpagina
Oplettend op de fiets!
Onderweg offline met de Fietsmodus app
 
Het aantal ernstige ongevallen in het verkeer waarbij de mobiele telefoon een rol in speelt neemt toe. Vooral jongeren zijn de klos. En daar willen de Vervoerregio Amsterdam en haar gemeenten iets aan doen. Op 1 mei starten deze gemeenten met de campagne Aandacht op de Weg. Deze landelijke campagne is gericht om smartphonegebruik in het verkeer te verminderen.
 
In de Vervoerregio zetten de gemeenten specifiek in op jongeren op de fiets. De smartphone speelt een grote rol in het leven van deze doelgroep, ook als ze aan het verkeer deelnemen. 1 op de 4 jonge fietsers (12-21 jaar) zegt tijdens het fietsen regelmatig tot heel vaak sociale media berichten te lezen en 1 op de 5 schrijft regelmatig tot heel vaak berichten. En zo’n 10% bekijkt regelmatig Youtube-filmpjes op de fiets. Daarom is het niet zo vreemd dat bij 1 op de 5 fietsongelukken waar een jongere bij betrokken is, smartphonegebruik een rol speelt.
Samen met politie en maatschappelijke partners zoals Team Alert en Veilig Verkeer Nederland proberen we mensen bewust te maken van de gevaren van telefoongebruik in het verkeer.
 
Fietsmodus
Om te zorgen dat jongeren hun aandacht meer bij het verkeer houden en ‘smartphonevrij’ fietsen te stimuleren, is de Fietsmodus app ontwikkeld. Deze app kun je downloaden via www.fietsmodus.nl en zet je aan wanneer je een stuk gaat fietsen, waardoor je offline gaat. Met het gebruik van de app kun je punten sparen en met die punten kun je mooie prijzen winnen, zoals bioscoopkaartjes en speakerboxjes. Hiermee ervaren jongeren direct het veilige gedrag en maken ze ook nog eens kans op mooie prijzen. Bovendien worden ze door de begeleidende communicatie over de Fietsmodus aangezet tot bewustwording over hun eigen gedrag op de fiets. Van veilig gedrag in het verkeer kunnen jongeren nog een leven lang plezier hebben.
 
Wist u dat:
sinds de start van Fietsmodus twee jaar geleden al bijna 250.000 mensen de app minstens één keer hebben gebruikt?
er dankzij Fietsmodus ruim 2,5 miljoen ‘smartphonevrije’ kilometers zijn gereden?
bijna 3 op de 4 jongeren positief staan tegenover Fietsmodus en denken dat
Fietsmodus leidt tot minder smartphonegebruik op de fiets?
driekwart van de Fietsmodus-deelnemers tussen de 12 en 24 jaar is en de helft
tussen 12 en 16 jaar oud is?
fietsen zonder muziek bewezen veiliger is? Deze fietsers houden zich ook beter aan de verkeersregels en hebben dus kleinere kans op een ongeval.
 
Meer doen aan verkeerseducatie en verkeersveiligheid? De Vervoerregio stelt via www.verkeerseducatiepunt.nl diverse projecten en lessen gratis beschikbaar aan alle scholen in de regio.
 

Bron: Vervoerregio Amsterdam, maandag 1 mei 2017

   naar Marker Nieuws indexpagina