naar Marker Nieuws indexpagina
OfficiŽle uitreiking rapport "Marken boven water" aan Deltacommissaris
Aandacht voor bouwen waterbewuste woningen op Marken
 
In 1916 is Marken getroffen door een grote watersnoodramp en Marker bewoners kennen dus de kracht van het water. Daarom is Marken een mooi voorbeeld van het nieuwe overheidsdenken in de pilot ďMeerlaagsveiligheidĒ. In dit denken wordt waterveiligheid vanuit drie aansluitende niveaus benaderd. De eerste laag wijst op een veilige dijk ter voorkoming van overstroming. De tweede laag op de ruimtelijke inrichting, zoals waterbewuste woningen, voor als er zich toch een overstroming voordoet. De derde laag richt zich op evacuatie en zelfredzaamheid van bewoners.

Op  Marken is onderzoek gedaan naar met name de tweede laag van de pilot ďMeerlaagsveiligheidĒ: hoe richt je Marken waterbestendig in zodat het leven met water weer een vanzelfsprekendheid wordt?  
In het onlangs verschenen rapport ďMarken boven waterĒ deel II worden de resultaten van dit brede onderzoek weergegeven. Het bevat voorstellen en ideeŽn om woningen op Marken zů te bouwen dat bewoners zelfredzaam zijn bij overstromingen. Dit zogeheten waterbewust bouwen is ook van belang voor de rest van Nederland. Reden genoeg om stil te staan bij en aandacht te vragen voor dit rapport. Op maandag 15 mei 2017 reikt burgemeester Luzette Wagenaar-Kroon van gemeente Waterland het rapport officieel uit aan de Deltacommissaris, de heer Wim Kuijken. Plaats van handeling is de haven van Marken en officiŽle moment vindt plaats rond 15.10 uur.
 
Rapport "Marken boven water" in pdf
 

Bron: Gemeente Waterland, vrijdag 12 mei 2017

 naar Marker Nieuws indexpagina