naar Marker Nieuws indexpagina
Arcadis helpt Zaanstreek-Waterland bij klimaatbestendig waterbeleid
Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland en Zaanstad
Arcadis helpt de acht gemeenten binnen de samenwerkingsregio Zaanstreek-Waterland en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier bij de beleidsinvulling van de gemeentelijke zorgplichten op grond-, hemel- en afvalwater voor de periode 2018-2023. Dit gebeurt in het kader van het gemeentelijk rioleringsplan van de samenwerkingsregio. Een belangrijke doelstelling is de ontwikkeling van een visie op het klimaatbestendig en water robuust maken van de bebouwde omgeving. Dat maakte Arcadis maandag bekend.

De gemeenten Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend,
Waterland, Wormerland en Zaanstad en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier nemen de gevolgen van de klimaatverandering op de gemeentelijke watertaken in het beleidsproces mee. Zo speelt de samenwerkingsregio in op de initiatieven van het Deltaprogramma rondom de klimaatbestendige stad 2050 én op de nieuwe Omgevingswet die in 2019 ingaat. Arcadis zet kennis in op onder meer de gebieden van stedelijk watermanagement en stedelijke inrichting om tot een duurzaam beleid te komen.

De regio Zaanstreek-Waterland is een waterrijk gebied met drukke steden, historische dorpen en een open platteland. Volgens David van Raalten, Europees directeur water management bij Arcadis, heeft de regio een uitdaging om het stedelijk gebied water robuust te maken ,,Het mooie is dat hier maar liefst acht gemeenten sámen met het waterschap de uitdaging aangaan om een gezamenlijk klimaatrobuust water en rioleringsbeleid te formuleren. En dat in heel kenmerkend historisch gebied. Door de toenemende hevige regenval staat verduurzaming van het stedelijk waterbeheer hoog op de agenda. Als partijen meer samenwerken en langer vooruit kijken, kunnen investeringen aan riolering, watersysteem en openbare ruimte beter op elkaar afgestemd worden om hevige pieken op te kunnen vangen. Zo voorkomen de gemeenten ongewenste wateroverlast en schades én zetten ze middelen effectiever in.’’

Bron: Arcadis, dinsdag 16 mei 2017

 naar Marker Nieuws indexpagina