naar Marker Nieuws indexpagina
Dertig jaar Reddingstation op Marken
Reddingboot 'Tjerck Hiddes' was weer even terug in de haven van Marken
Het reddingstation van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM) op Marken bestaat dertig jaar en dat werd afgelopen zaterdag gevierd in aanwezigheid van vele genodigden en de manschappen van station Marken. Door het mooie weer, heeft het station een geslaagd jubileum gevierd.
 
Een aantal nostalgische reddingboten waren naar Marken gevaren, waaronder de ´Tjerck Hiddes´, een voormalige reddingboot van het station op Marken. Er was de mogelijk om met de ´Tjerck Hiddes´ een stukje te varen op de Gouwzee. Je kon ook kiezen voor de huidige twee reddingboten,  ´Frans Verkade´ en ´Hendrik Jacob´. Na het vaartochtje werden de gasten verwend met een hapje en een drankje.
 
Voor het ontstaan van het reddingstation op Marken gaan we terug naar Hemelvaartsdag in 1983. Een prachtige warme dag, waardoor menig persoon verkoeling zocht bij het water. Totdat er plotseling dreigende wolken aan de horizon verschenen. Er kwam ook een enorme wind opzetten, wat niemand had zien aankomen. Ook het KNMI niet. De wind groeide tot windkracht 10 in het westen en hield ‘slechts’ een paar uur aan. Desondanks kostte het zeven personen op het Markermeer het leven. Er was nog geen KNRM, maar het dramatische verloop van deze dag vormde de basis voor het huidige KNRM station op Marken. Want dit mocht niet meer gebeuren.
 
Het duurde nog tot 27 mei 1987, voordat de voorloper van het huidige KNRM station operationeel werd. Eerst onder de vlag van de Stichting Marker Reddingboot (SMR) en sinds 1 januari 1990 is het een officieel KNRM station.
 
Tijdens het officieel gedeelte waren er sprekers. Nina Lambalk van station Marken sprak over het ontstaan van het reddingstation. Vervolgens kwam Klaas Visser aan het woord. Visser is een geboren Marker en lid van de Raad van Toezicht van de KNRM. Door de afwezigheid van Sijmon Zondervan, een nog actieve redder van het eerste uur, werd er een speech van hem voorgelezen door z’n dochters Britt & Tess. De middag werd muzikaal beëindigd, door een optreden van de Christelijke muziekvereniging ‘Juliana’ uit Marken. Na het muzikale optreden nam de voorzitter van de plaatselijke commissie, Luzette Wagenaar-Kroon, het woord. Zij bedankte iedereen voor zijn/haar komst en ontvangen cadeaus.
Nostalgische reddingboten waren er ook op Marken Nostalgische reddingboten waren er ook op Marken
Gebakjes geschonken door Kees Gutter Nina Lambalk
Klaas Visser Reddingboot ´Tjerck Hiddes´
Britt & Tess Zondervan Een cadeau van 'Juliana' voor station Marken
Christelijke muziekvereniging ‘Juliana’ Luzette Wagenaar-Kroon
Link naar alle foto's van 'Dertig jaar Reddingstation op Marken'

Bron: PepProductions, maandag 12 juni 2017

 naar Marker Nieuws indexpagina