naar Marker Nieuws indexpagina
Schrijfster Ineke Kraijo winnaar van ‘Het Hoogste Woord’
met haar boek ”Vechten tegen de golven”
 
Ineke Kraijo heeft voor de vierde keer op rij ‘Het Hoogste Woord’ gewonnen.  Dit is de prijs voor het beste kinder- of jeugdboek uitgebracht bij een Christelijke uitgever. Vorig jaar won ze met haar historische roman Eileen deze vakjuryprijs. Dit jaar won ze met haar jeugdboek ‘Vechten tegen de golven’.
 
Ineke: 'Het is heel bijzonder om voor de vierde keer deze prijs te winnen. Mijn drie historische jeugdromans over Ierland - Kate, Rose en Eileen-, waren alle drie genomineerd, in 2013, 2014 en 2016 (in 2015 werd de prijs niet uitgereikt) en afgelopen jaar won ik zelfs met Eileen. Dit jaar met Vechten tegen de golven'
 
Vechten tegen de golven gaat over de Stormvloedramp van 1916, vorig jaar precies honderd jaar geleden en het speelt op Marken. Als Dirk twaalf wordt, moet hij van school af om te gaan werken als visser, net als zijn vader en opa. Dirk wil veel liever doorleren om dokter te worden, maar hij heeft geen keus. In de nacht van 13 op 14 januari 1916 steekt er een zware storm op. Het eiland overstroomt. De golven beuken de huizen kapot en bijna niemand kan zwemmen. Ook het huis van Dirk komt onder water te staan. Dirk moet vechten voor zijn leven en voor dat van zijn familie, maar het water is sterk. Zullen ze het overleven?
 
Ineke: 'Toen ik Vechten tegen de golven had geschreven, kon ik maar geen goede titel verzinnen. Daarom heb ik een prijsvraag uitgeschreven voor kinderen van de basisschool. Op basis van de samenvatting van het verhaal, konden zij een titel insturen. De keus viel unaniem op Vechten tegen de golven, bedacht door twee kinderen van de Rehobothschool in Hardinxveld-Giessendam: Julia en Wisse.'
 
De prijs werd vrijdagmiddag 16 juni uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Christelijke Boekencentrale ’t Gulden Boek in Houten.
 

Bron: Reformatorisch Dagblad, zaterdag 17 juni 2017

 naar Marker Nieuws indexpagina