naar Marker Nieuws indexpagina
Aantal inwoners Noord-Holland stijgt naar 3,2 miljoen in 2040
212.000 woningen nodig / Concentratie in en rond Amsterdam
 
De bevolking in Noord-Holland groeit van 2,8 miljoen inwoners in 2017 naar bijna 3,2 miljoen in 2040. Het grootste deel van de groei zit in het zuiden van de provincie; vooral in en rondom Amsterdam neemt de bevolking fors toe. Tegelijkertijd vergrijst de bevolking in de hele provincie. Ook het aantal huishoudens neemt hierdoor toe, dit zorgt voor een groei van de woningbehoefte van 212.000 woningen.
 
Deze gegevens komen uit de provinciale bevolkingsprognose 2017-2040, die inzicht geven in de verwachte demografische ontwikkelingen. Gedeputeerde Joke Geldhof: “Noord-Holland staat voor een forse bevolkingstoename. En daarmee komt ook een grote woningbouwopgave. De vraag naar extra woningen ligt met name in de stedelijke omgeving. De prognose kan de regio’s helpen te bepalen waar aan welk soort woningen het meest behoefte is. Daardoor kunnen zij beter aansluiten op de toenemende vraag.”
 
De regio Amsterdam is bij uitstek populair en trekt bewoners uit grote delen van Nederland. Met name het aantal vrouwen dat studeert en werkt is de afgelopen decennia gestegen. Zij verhuizen op jonge leeftijd, ook uit andere provincies, naar Amsterdam en blijven hierna vaak in Noord-Holland wonen. Ook vanuit het buitenland komen veel nieuwe inwoners naar Noord-Holland. Deels door asielmigratie, maar vooral vanwege werk en studie.
 
Bevolkingssamenstelling
Terwijl in Noord-Holland de bevolking flink doorgroeit, verwacht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de totale bevolking in Nederland steeds minder hard gaat groeien.
In de toekomst neemt vooral het aantal alleenstaande ouderen toe, huishoudens worden kleiner en het aantal bewoners per woning neemt af. In combinatie met bevolkingsgroei zijn hierdoor in alle regio’s van Noord-Holland nog extra woningen nodig.
 
Vergrijzing
Ondanks de instroom van jonge mensen, vergrijst ook in Noord-Holland de bevolking. De bevolkingsgroei tot 2040 bestaat voor 77% uit inwoners van 65 jaar en ouder en de huishoudensgroei zit bijna volledig bij oudere paren en alleenstaande huishoudens. Het aantal jongeren en gezinnen met kinderen neemt in het zuiden nauwelijks toe en daalt in Noord-Holland Noord. Door de verhoging van de AOW-leeftijd neemt het aantal werkende ouderen toe en wordt de daling van de beroepsbevolking enigszins gecompenseerd. In Noord-Holland Noord gaat de beroepsbevolking naar verwachting vanaf 2021 dalen, terwijl in het zuiden na 2025 de groei afvlakt.
 
Samenwerking met de regio’s
De provincie heeft de prognose besproken met de verschillende regio’s in Noord-Holland. De prognose wordt eens per drie jaar opgesteld. Het is de intentie van de provincie om dit regelmatiger te gaan doen, zodat gemeenten nog beter kunnen inspelen met hun woonbeleid. Ten opzichte van de vorige prognose uit 2015 zijn de cijfers licht gestegen.
 
Prognose specifiek voor de regio Waterland
Tot 2040 groeit Waterland met ongeveer 12.000 inwoners en 10.000 huishoudens. Absoluut en relatief gezien is de vergrijzing hoog, in sommige gemeenten is de huishoudensgroei hierdoor groter dan de bevolkingsgroei. Dit wordt veroorzaakt door de selectieve bevolkingsgroei uit het verleden. De ouders van jonge gezinnen uit Amsterdam die zich in de jaren zeventig in de regio vestigen worden nu 65+. Purmerend is in Waterland de gemeente met de hoogste groei.
 

Bron: Provincie Noord-Holland, woensdag 28 juni 2017

 naar Marker Nieuws indexpagina