naar Marker Nieuws indexpagina
OranjeLeeuwinnen ongeslagen naar laatste acht op EK
Twintig speelminuten voor Kelly Zeeman
In de 75e minuut kwam Kelly Zeeman in het veld voor Daniëlle van de Donk

 

 

 

De OranjeLeeuwinnen behoren op het Europees kampioenschap in eigen land tot de acht beste landen. Een nieuwe overwinning met het kleinste verschil (1-2) op België was ruim voldoende voor een plaats in de kwartfinale.
 
De rekenmeesters konden zich sinds donderdagavond heerlijk uitleven. Tal van scenario’s waren mogelijk bij de ontknoping in poule A. Zelfs het nog puntloze Noorwegen had voorafgaand nog een – weliswaar minieme – kans op een vervolg in het toernooi. En Nederland? Dat had aan een gelijkspel voldoende om zich te scharen bij de acht kwartfinalisten. Pas bij een nederlaag tegen de Zuiderburen zou voor de OranjeLeeuwinnen het betere rekenwerk beginnen.
 
Opuchting
De opluchting was maandagavond in heel Nederland groot toen bleek Lieke Martens ‘gewoon’ inzetbaar was. De wissel die zich in defensief opzicht al een aantal dagen aandiende, werd daadwerkelijk doorgevoerd. Aanvoerder Mandy van de Berg werd door bondscoach Sarina Wiegman gepasseerd ten faveure van Stefanie van der Gragt. Ajacied Liza van der Most verving ploeggenoot Desiree van Lunteren, die ziek was geweest.
 
Het was niet de eerste helft van de Belgische Maud Coutereels. Ze was haar directe tegenstander Shanice van de Sanden meer dan eens volledig kwijt. Na een kwartier ging ze een stevig kopduel aan met Anouk Dekker en moest dat bekopen met een gescheurde wenkbrauw en het dragen van een tulband.
 
Strafschop
Net bekomen van de schrik maakte ze een lompe overtreding op Jackie Groenen: strafschop. Net als tegen Denemarken mikte Sherida Spitse met precisie: 1-0.
 
Omdat ook Denemarken al snel scoorde tegen Noorwegen, wist België dat het moest winnen om uitzicht te houden op de kwartfinale. In de eerste helft kwamen de Red Flames welgeteld één keer gevaarlijk voor het vijandelijke doel. In de veertigste minuut plukte keeper Sari van Veenendaal eenvoudig een voorzet uit de lucht.
 
Flanken
Na een wat weifelend begin was Oranje, zoals zo vaak, gevaarlijk via de razendsnelle flanken. Maar een gebrek aan bruikbare voorzetten aan spits Vivianne Miedema voorkwam meer gevaar. Miedema speelde sowieso een vrij eenzame eerste helft. Of ze werd niet gezocht, of ze werd niet gevonden.
 
En toen. Was daar ineens de gelijkmaker. Natuurlijk, even daarvoor was daar al Janice Cayman, die gevaarlijk voor Van Veenendaal opdook. Maar toen was daar die gruwelijke misser van de keeper, die afgelopen donderdag nog zo werd bewierookt. Ze wimpelde de heldenstatus vriendelijk af, alsof ze wist dat het de volgende wedstrijd weer anders kon zijn. En het werd anders. Ze ging compleet onder een hoge bal van Tessa Wullaert door.
 
Spannend
Net als in de tweede groepswedstrijd tegen Denemarken speelde Nederland na rust zeker niet haar beste spel. Het was moeizaam, het werd spannend. Toch kwam het wel op een nieuwe voorsprong, toen een poging van Lieke Martens via een Belgisch been werd gepromoveerd tot doelpunt. De toevalstreffer haalde direct ook de meeste spanning uit het duel.
 
De OranjeLeeuwinnen mogen op ‘hun’ EK blijven dromen. En zijn in ieder geval de lastige poule A pijnvrij doorgekomen. Ongeslagen zelfs. De volgende opponent komt uit poule B en wordt dinsdag bekend. Duitsland, Zweden en Rusland strijden daarin voor twee plaatsen in de kwartfinale. In het kielzog van poulewinnaar Nederland gaat ook Denemarken naar de kwartfinale.

 

 

 

Bron: KNVB Media, maandag 24 juli 2017

 naar Marker Nieuws indexpagina