naar Marker Nieuws indexpagina
OranjeLeeuwinnen naar de halve finale na 2-0 winst op Zweden
Staand v.l.n.r. : Sari van Veenendaal, Anouk Dekker, Stefanie van der Gragt, Vivianne Miedema, Kika van Es en Sherida Spitse
Geknield v.l.n.r. : Danielle van de Donk, Shanice van de Sanden, Lieke Martens, Jackie Groenen en Desiree van Lunteren
     

 

 

 

 

Het grote Oranje-feest in Nederland houdt nog zeker enkele dagen aan. De verantwoordelijken - de OranjeLeeuwinnen - bereikten zaterdagavond de halve finale van het Europees kampioenschap in eigen land. Het vierde slachtoffer van het toernooi, het sterke Zweden, werd met 2-0 verslagen.
 
Drie gespeeld, drie overwinningen. En niet op de minste voetballanden. De perfecte reeks van de OranjeLeeuwinnen in de poulefase was indrukwekkend, maar wel zonder waarde in de kwartfinale. Net zomin telde de moeizame poulefase van de Zweden, waarin op de slotdag zelfs werd verloren van het toen al uitgeschakelde Italië.
 
Grootmacht
In dit duel zou alles anders zijn, was de voorspelling van de betrokkenen. Zweden is niet voor niets een grootmacht in het internationale vrouwenvoetbal. Verliezend finalist tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, een jaar geleden, bijvoorbeeld. Een ploeg bovendien, die het gewend is om ‘finales’ te spelen en waar de ervaring vanaf druipt.
 
De eerste helft op de uitverkochte 'De Vijverberg' in Doetinchem was er aanvankelijk één van evenwicht.  Met in de eerste dertig minuten weinig echt gevaar voor beide doelen. Het recept van Oranje was het beproefde: de vleugels zoeken en via Shanice van de Sanden en Lieke Martens het gevaar zoeken. Zweden gokte daarentegen meer op de uitbraak.
 
Martens
Vooral Martens was gebrand op succes. Niet tevreden zijn met de poulewinst, maar de kwartfinale zien als een nieuw begin. De start van nog iets veel mooiers, was haar credo. Na vier seizoenen in Zweden - bij Göteborg en Rosengard - wilde ze juíst op deze avond schitteren.
 
En dat deed ze. Een serieuze waarschuwing was er middels een vlammend schot, dat net naast ging. Niet veel later was het wel raak, toen de aanwinst van FC Barcelona een vrije trap raak mikte.  
 
Lastige tweede helft
Over waarschuwingen gesproken. Direct na de aftrap zorgde de Zweedse aanvaller Rolfö voor het grootste gevaar. Keeper Sari van Veenendaal had het geluk dat de bal net voorlangs zeilde. Een teken dat deze wedstrijd allesbehalve ‘binnen’ was en dat het gastland een meer dan lastige tweede helft tegemoet ging.
 
Maar waar de ene ploeg de aanval zoekt, ontstaat aan de andere kant ruimte. Ruimte waar de rappe aanval van Oranje wel raad mee weet. De diepe bal Martens, het voorbereidende werk van Van de Sanden en het beslissende tikje van Vivianne Miedema. De 2-0 van Oranje was het schoolvoorbeeld van de  perfecte counter.
 
Succesverhaal
De Zweedse vrouwen streden in de laatste 25 minuten voor een vervolg op het toernooi, maar Oranje weigerde te capituleren. En dus krijgt het succesverhaal op het EK zeker nog één hoofdstuk. De halve finale, net als op het EK in 2009. En is een spectaculaire plek in de finale nog maar 90 minuten weg.
 
"We gaan naar Enschede!", schalde het door het stadion. En zo is het. Een groot feest barstte los op 'De Vijverberg'. Donderdag 3 augustus speelt Oranje opnieuw. Tegen de winnaar van Frankrijk-Engeland. De voetbaldroom duurt voort.
 
Opstellingen
Nederland:
Sari van Veenendaal (k), Desiree van Lunteren, Stefanie van der Gragt (45′ Mandy van den Berg), Kika van Es, Anouk Dekker, Shanice van de Sanden (75′ Renate , Sherida Spitse, Vivianne Miedema, Danielle van de Donk, Lieke Martens (87′ Lineth Beerensteyn), Jackie Groenen
 
Zweden:
Hedvig Lindahl (k), Jonna Andersson (81′ Mimmi Larsson), Linda Sembrant, Nilla Fischer, Lisa Dahlkvist, Lotta Schelin, Kosovare Asllani, Stina Blackstenius, Jessica Samuelsson, Caroline Seger, Fridolina Rolfö (73′ Hanna Folkesson)

 

 

 

 

De 23-koppige selectie van het Nederlands vrouwenelftal viert feest

Bron: KNVB Media, zaterdag 29 juli 2017

 naar Marker Nieuws indexpagina