naar Marker Nieuws indexpagina
Hollands Glorie: weg van het cliché in Marken
Vandaag in deze zesdelige zomerserie in het AD : Marken
Wij gaan naar de Eiffeltoren, Niagara Falls en de Chinese Muur. Toppers in eigen land, goed voor miljoenen gasten uit Azië en Amerika, laten we links liggen. Onterecht. Vandaag in onze zesdelige zomerserie: Marken.
 
Café Restaurant 'Land en Zeezicht'. Het haventje. Sijtje Boes. De houten huizen, groen en zwart. In de Havenbuurt van Marken wordt het clichébeeld van het voormalige Zuiderzee-eiland met een dikke viltstift onderstreept. De souvenirwinkels doen daar nog een schepje bovenop met molens, klompen en tulpen. In hun originele vorm of als illustratie op sleutelhangers, asbakken en flesopeners.
 
Het is allemaal wat te veel. De toeristenpret botst met de onbevangenheid die nodig is om de echte schoonheid van Marken te kunnen zien. Hoe goed je je ook een voorstelling probeert te maken van wat ooit was, het beeld blijft troebel. Poging mislukt.
 
Hoop
Of toch niet? Terwijl je licht teleurgesteld via de Kerkbuurt het dorpshart verlaat, verandert plotseling alsnog de sfeer. Er is nog hoop.
 
Lopend door de polder voel je de wind en ruik je de zee in plaats van pannenkoeken. Langzaam komt het beeld tevoorschijn van een eiland dat hier eeuwenlang het hoofd heeft geboden aan water en storm. Ondanks tal van rampen - de laatste in 1916, toen zeventien mensen verdronken - krabbelde Marken steeds weer op. Zoals het hoort bij een plek als deze.
 
Nergens is het gevecht met het water zo duidelijk zichtbaar als hier op Marken, waar de huizen op terpen werden gebouwd, de werven. En als ze vol waren, werden er woningen op palen bijgezet. Sinds het grootste gevaar is geweken door het afsluiten van de Zuiderzee in 1932, zijn de onderste verdiepingen bijna overal dichtgebouwd met steen. Op de naambordjes aan de gevels lees je het verleden: Bootsman, Veerman, Schipper en Boes (een haringschuit).
 
Daar is de Rozewerf, een van de zeven nog bewoonde werven op het eiland. De huisjes staan er schouder aan schouder, hand in hand, de woonkamer van het ene pand houdt zich stevig vast aan de keuken van het andere. Samen maken ze een vuist tegen de elementen.

Natuurlijk wandel je over de dijk of langs de weilanden - iets anders dan gras wil hier op de zilte grond niet groeien - naar vuurtoren Het Paard van Marken uit 1839. Komt de witte toren met rode top bekend voor? Logisch, want elke keer als er op het IJsselmeer sprake is van kruiend ijs, worden hier de meest spectaculaire foto's gemaakt. Naar de punt van de dijk. Uitkijken over het water. Officieel is Marken sinds de aanleg van de strekdam in 1957 geen eiland meer. Maar dat is slechts papieren waarheid. In het echt voelt het nog steeds zo!
 
Praktisch
Aan de rand van het dorp bevindt zich een betaalde parkeerplaats. Vanaf daar laat Marken zich het best te voet of met de fiets verkennen.
 
Link naar het originele artikel
   

Bron: AD, donderdag 3 augustus 2017

 naar Marker Nieuws indexpagina