naar Marker Nieuws indexpagina
OranjeLeeuwinnen Europees Kampioen!
Nederland - Denemarken 4-2

 

 

 

 

HISTORIE IS GESCHREVEN! De OranjeLeeuwinnen hebben zondag het bijna onmogelijke gepresteerd door het EK te winnen. In een kolkende Grolsch Veste won de ploeg met 4-2 van Denemarken. Met gouden letters zal 6 augustus de geschiedenisboeken van het vaderlandse voetbal ingaan.
 
Het stadion in Enschede schudde op zijn grondvesten toen scheidsrechter Staubli voor het laatst floot. Het was het moment waarop de speelsters hadden gewacht, en dat als een bevrijding kwam voor het team dat zoveel had gegeven in de eerste Nederlandse EK-finale voor vrouwen ooit.
 
“Geweldig, ik kan wel janken”, zei Vivianne Miedema, maker van twee goals in de eindstrijd, tegen de NPO. "De eerste helft was best chaotisch, maar in de tweede helft was het uiteindelijk niet te geloven wat er gebeurde.”
 
Door het dolle
De speelsters waren door het dolle heen. Want wat wás het een zware slijtageslag tegen de Deense vrouwen. Al na enkele minuten kwam de ploeg van Wiegman op achterstand. Kika van Es was te laat met haar ingreep na een aanval van de tegenstander, waarna de scheidsrechter de bal op de stip legde. Nadia Nadim benutte het buitenkansje, en zo leek het even een dramatische avond te worden.
 
Want natuurlijk was dat een doemscenario voor het gastland. Gelukkig duurde de achterstand niet lang. Na een perfecte voorzet van Shanice van de Sanden zorgde spits Miedema voor de o zo belangrijke gelijkmaker.
 
Vleugels
Het gaf de OranjeLeeuwinnen vleugels, want niet lang daarna was het Lieke Martens die haar team voor het eerst in de finale aan de leiding bracht. De speelster van FC Barcelona mikte na een goede actie raak en bewees zo haar waarde voor haar ploeg.
 
Toch kon het team de voorsprong niet vasthouden tot aan de rust. Na een counter van de tegenstander wist de sterspeelster van Denemarken, Pernille Harder, de bal achter keeper Sari van Veenendaal te schieten.
 
Dat was een behoorlijke tegenvaller voor de Hollandse vrouwen, die in het toernooi tot dat moment nog maar één keer een tegengoal hadden gekregen – tegen België in de poule, en dat was nota bene een zeldzame misser van keeper Sari van Veenendaal.
 
Karakter
Maar de Leeuwinnen toonden na rust karakter, en kwamen wederom op voorsprong dankzij de vrouw die eerder al vanaf de penaltystip trefzeker was. Sherida Spitse schoot een vrije trap net buiten het strafschopgebied de bal achter de Deense keeper. De Grolsch Veste ontplofte toen de bal tegen de Deense touwen plofte.
 
Het bleek cruciaal voor Nederland, dat daarna wat rust vond. Vanwege de smalle marge bleef het zeer spannend. Maar na de bevrijdende treffer van Miedema, haar tweede goal na een knappe individuele actie, brak het verzet van de tegenstander definitief.
 
Aftellen
Het was aftellen, en na het laatste fluitsignaal brak er een enorm feest los in Enschede. Wie had dat kunnen denken, dat het gastland Europees kampioen zou worden. Het team flikte het, en de vreugde was dan ook enorm. Alle waardering gaat uit naar het vrouwenteam. Naast de Europese titel is het vrouwenvoetbal in Nederland voorgoed op de kaart gezet.

 

 

 

Bron: KNVB Media, zondag 6 augustus 2017

 naar Marker Nieuws indexpagina