naar Marker Nieuws indexpagina
Marker bruiloft trekt veel bekijks (video)
zondag 3 september 2017 / Omroep PIM
Er wordt geregeld getrouwd in ons land. En ook op zondag. Maar zondag 3 september 2017 gaat de geschiedenis in als een uitzonderlijk mooie en bijzondere trouwerij. Het bruidspaar Robert Schouten en Esther Peereboom had gekozen voor een trouwpartij op Marken in Marker klederdracht. Wat een mooi idee en wat werd het prachtig uitgevoerd.
 
De bruid was in “De Rode Dracht” die speciaal is voor de kerkelijke inzegening van het huwelijk; de bruidegom droeg zijn historische kostuum met verve. Esther en Robert waren op vrijdag 1 september al voor het burgerlijke huwelijk aangetreden in Zandvoort. Dat was niet in klederdracht; dan zou “De Witte Dracht” gebruikt zijn.

Het bijzondere aan deze gehele gebeurtenis was niet alleen een stralend bruidspaar in klederdracht, maar het overgrote deel van de gasten was ook in Marker kostuum gekleed. De bessie van de bruid, Loppie (Lobberig) Peereboom-Taanman vertelde over de bijzonderheden van de bruidskleding. Jarenlang was zij vrijwilliger in het Marker museum en deed daar ook de kennis op van de traditie.

Vanaf het verzamelpunt dorpshuis 'Het Trefpunt' liep de stoet, aangevoerd door Esther en Robert, via de Kerkbuurt naar de Grote Kerk. Een prachtig decor voor een uitzonderlijk mooie gebeurtenis. De stoet trok dan ook veel bekijks en kreeg vele complimenten voor de aankleding. Een enkele verdwaalde toerist maakte snel een foto. Voor die gasten die niet meer zelf de kleding in huis hebben, was er geleend van familie en vrienden om allemaal zo goed mogelijk voor de dag te komen. En dat is zeer geslaagd te noemen.
 
Naast de symboliek van het rode kostuum van de bruid, zijn er nog veel meer details te vertellen over de traditionele aankleding. Zo zijn er de zeven rozen op de rug van de bruid en de vele gouden akertjes zowel bij de vrouwen als de mannen. Mogelijk vruchtbaarheidssymbolen. Op klompen loopt men niet meer, de zgn. 'ulften' zijn vervangen door leren zwarte schoenen.

We wensen het bruidspaar Esther en Robert een lang en gelukkig huwelijk en spreken veel dank uit voor het mooie inkijkje in deze traditie van Marken.
 

Bron: Omroep PIM, dinsdag 5 september 2017

 naar Marker Nieuws indexpagina