naar Marker Nieuws indexpagina
Flink puzzelen voor CP-coach Max Raeven na keuring George van Altena
Keeper George van Altena werd na de keuring anders ingedeeld dan verwacht

 

Het Nederlands CP-team speelt maandag in Argentinië de eerste wedstrijd van het WK. Maar voordat de ploeg van coach Max Raeven tegen opponent Venezuela aantreedt, kreeg het een flinke teleurstelling te verwerken. Doelman George van Altena werd vanuit de laagste handicapcategorie (5) in de hoogste (8) ingedeeld.
 
Het zijn spannende weken voor de nationale CP-teams. In San Jose kijkt de internationale CP-bond (IFCPF) nog eens met een verse blik naar de handicaps van alle spelers (die allen een hersenbeschadiging hebben).
 
Daarnaast wordt ook een nieuw keuringssysteem ingevoerd. De uitslagen van de nieuwe methode (met categorie 1, 2 en 3) worden door de classifiers echter nog niet prijsgegeven. “De kans bestaat dat ze dat de komende wedstrijden ook nog niet naar buiten brengen”, aldus Raeven, die even flink moest slikken toen de nieuwe classificatie van Van Altena binnenkwam.
 
Donderslag
“Het kwam voor ons als een donderslag bij heldere hemel. De andere jongens zijn geclassificeerd zoals we dat wel verwacht hadden, maar deze zagen we totaal niet aankomen”, aldus Raeven, die in zijn zevental maar één acht in het team mag zetten en verplicht is om twee vijven en/of zessen op te stellen.
 
De rest van het team wordt aangevuld met zevens. Rik Rodenburg en Harm Pannenman zijn een acht gekeurd. Ramon Pater, Myron Gebbink, Job Draaijers en Jeroen Saedt respectievelijk een vijf en/of zes.
 
Puzzelen
“We zijn blij dat we Ramon Pater in plaats van Stephan Boersma (7) als tweede doelman mee hebben genomen. We kunnen George nu eventueel vervangen door Ramon en de rest van het team intact laten”, aldus Raeven, die door de onverwachte uitslag aardig moest puzzelen de afgelopen dagen.
 
“We zijn allerlei scenario’s aan het bedenken”, aldus Raeven, die de focus vanaf nu op Venezuela wil hebben. Het is een tegenstander waar Nederland, nummer drie op de wereldranglijst, nog nooit eerder tegen speelde. Woensdag treedt Nederland vervolgens aan tegen Japan en vrijdag wacht Engeland, de nummer acht van de wereld en de meest geduchte concurrent voor de poulezege.
 
Kop ingedrukt
“De jongens waren in eerste instantie vooral met de wedstrijd tegen Engeland bezig, maar dat hebben we wel de kop in gedrukt. Alle aandacht moet op Venezuela gericht zijn. Het is een technisch vaardige ploeg, dus ze zijn niet te onderschatten.”
 
Van de overige landen op het toernooi heeft Raeven nog weinig kunnen zien. De wedstrijden van zondag werden, op de openingswedstrijd na, allemaal afgelast vanwege de hevige regenval.
 
Ook de voorbereiding van Oranje kende ter plaatse wat hobbels. In het hotel naast een fraai stuwmeer is het goed toeven, maar de kwaliteit van de trainingsvelden is minder florissant. “We zouden zondag in een stadion trainen, maar daar was op dat moment gek genoeg een andere wedstrijd aan de gang. Het veld waarnaar we moesten uitwijken liep scheef af. Nee, het is hier geen Zeist”, lachte Raeven, die desondanks niet kan wachten tot de eerste wedstrijd. “De sfeer binnen het team is heel goed. We zijn er klaar voor.”

 

 
Wedstrijden:
maandag 11 september 2017, aanvang 15.00 uur : Nederland - Venezuela
woensdag 13 september 2017, aanvang 17.00 uur : Nederland - Japan
vrijdag 15 september 2017, aanvang 17.00 uur : Nederland - Engeland
(Nederlandse tijd)
 
Spelregels in relatie met de CP klasse
Tijdens een wedstrijd dient er minimaal één speler in het veld te staan met een handicap CP5 of CP6. Dit zijn de spelers die de meeste moeite hebben met hardlopen, vaak gaat het dan om de keeper. Daarnaast mag er maar één speler op het veld staan met handicap CP8.
 
Behalve tactische en technische regels moet de coach dus ook rekening houden met het aantal spelers met een bepaalde handicapklasse in het veld. Het is voorgekomen dat een coach een fout maakte en teveel spelers met de handicap CP8 in het veld had staan. Met diskwalificatie als gevolg.
 

Bron: KNVB Media, maandag 11 september 2017

 naar Marker Nieuws indexpagina