naar Marker Nieuws indexpagina
Marker jeugd heeft brandslang ter hand genomen
tijdens 46e Nationale Brandweerdag
Het Marker brandweerkorps draaide afgelopen zaterdag weer met sirenes en blauwe zwaailichten de Marker haven op voor de Kinderspelen 2017. Dit jaarlijkse spuitfestijn voor groep één tot en met groep acht van basisschool ‘De Rietlanden’ werd alweer voor  de 46ste  keer georganiseerd.
 
Niet alleen de beide brandweerauto’s van Brandweer Marken waren op de haven aanwezig, ook de twee reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) station Marken lagen afgemeerd in de Marker haven.
 
De slangen waren door de brandweer reeds uitgerold ten behoeve van de kinderspelen op de haven van Marken. De brandweer had wederom een aantal huisjes opgebouwd, waarop een bepaalde manier gespoten diende te worden. Huisjes in Marker stijl. Op deze huisjes moest op een bepaalde manier gespoten worden. Als eerste begonnen de jongste kinderen van groep één en twee. Zij moesten dobbelstenen van een plank spuiten. De dobbelstenen gaven de punten aan. Degene met de meeste punten had gewonnen. Groep drie en vier moesten eerst een brandhaspel uitrollen, waarna zij door een lage kleine opening een pijp vol moesten spuiten, waar een watermeter de hoeveelheid aangaf.  Groep vijf en zes moesten ook een pijp vol spuiten, waar eveneens een watermeter de hoeveelheid aangaf. Zij moesten dit doen met aan zogenaamde ‘aanvalsslang’. Groep zeven en acht mochten een ‘echte’ brand blussen.  Zij moesten door een hogere kleine opening in de huisjes tevens een emmer met water vullen. Door het gewicht van de emmer werd de gastoevoer afgesloten, waardoor het vuur gedoofd werd. De beste drie van elke groep kregen een waardebon en iedere deelnemer kon een zakje chips halen bij de ‘grote’ brandweerauto. Na groep acht mochten de aller kleinsten en andere belangstellenden ook de brandslang even ter hand nemen, onder begeleiding van het brandweer personeel. Ook een aantal toeristen uit Israel hebben hier gebruikt van gemaakt.
 
Na het spuiten konden alle kleine en grote kinderen nog een stukje mee varen, met de in de haven gelegen reddingboten ‘Frans Verkade‘ en ‘Hendrik Jacob’ van KNRM station Marken.
 
Dirk Boes, postcoördinator op Marken, was wederom zeer tevreden over het verloop van de middag. “Goed om te zien dat er weer vele mensen naar de haven zijn gekomen, om te kijken naar dit jaarlijkse spuitspektakel voor de jeugd. We laten op deze manier de jeugd proeven aan het brandweerman/vrouw zijn. Misschien dat zij later ook deel van ons team gaan uitmaken’.
 
Dankzij de deelnemers, de vrijwilligers van de brandweer en de KNRM zijn ook de 46ste kinderspelen weer een groot succes geworden op Marken.
Met 'toeters & bellen' reden de brandweerauto's de Marker haven op  
  ‘Frans Verkade‘
Toeristen uit Israel Vriendinnen van de brandweermannen wilden ook meedoen
Link naar alle foto van de 46ste Nationale Brandweerdag op Marken
Uitslagen 2017:
  Groep 1 / 2 :
 1. Mees
 2. Bram
 3. Lisa
 Groep 3 :
 1. Kay
 2. Merel
 3. Tygo
  Groep 4 :
 1. Sofie
 2. Finn
 3. Ryan
  Groep 5 : 
1. Menno
 2. Lisa
 3. Jelle
       
 
Groep 6 (twee kinderen): 
 1. Ivana
2. Kirsten
 
 Groep 7 : 
 1. Elena
 2. Rinske
 3. Julia
 Groep 8 :
 1. Pieter
 2. Laura
3. Marit

Bron: PepProductions, zondag 17 september 2017

 naar Marker Nieuws indexpagina