naar Marker Nieuws indexpagina
‘t Voetlicht speelt Griekse tragedie 'Ifigeneia Koningskind'
Interview met hoofdrolspeelster Jacqueline Zeeman
Op vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 oktober speelt Toneelvereniging 't Voetlicht in het dorpshuis 'Het Trefpunt' op Marken de Griekse tragedie 'Ifigeneia Koningskind'. Omroep PIM ging langs op een repetitieavond en sprak met de hoofdrolspeelster Jacqueline Zeeman.
 
Euripides schreef tweeduizend en vierhonderd jaar geleden een verhaal over een Grieks koningskind ‘Ifigenia’. Haar tante Helena is er vandoor met een Trojaan. Koning Agamemnon heeft zijn broer Menelaos gezworen hem te helpen om zijn overspelige vrouw terug te halen. De oorlogsschepen liggen klaar in Aulis aan de zee om uit te varen, maar er is geen wind. Wat moet hij doen om de wind te laten waaien?

Van de godin Artemis moet hij in ruil voor wind zijn dochter ifigeniea offeren. Het conflict tussen Agamemnon en zijn vrouw Klutemnestra dat hierdoor ontstaat wordt gezien door de ogen van een kind dat zich daaraan schuldig waant. Zal Ifigeneia haar leven geven voor Griekenland en voor eeuwig een held zijn of haar vader en haar land teleurstellen? Een voorstelling over verlies van kinderlijke onschuld in tijden van oorlog.
Interview : Wouter Terpstra / Camera & montage : Jeroen Kistemaker
Meer info : www.ToneelMarken.nl     Kaarten bestellen

Bron: Omroep PIM, dinsdag 26 september 2017

 naar Marker Nieuws indexpagina