naar Marker Nieuws indexpagina
Ajax Vrouwen slepen overwinning uit het vuur bij CL-debuut
AFC Ajax vrouwen - Brescia CF vrouwen 1-0
Na een historisch duel op Sportcomplex de Toekomst hebben de Ajax Vrouwen een 1-0-overwinning uit het vuur gesleept tegen het Italiaanse Brescia. Linda Bakker maakte het eerste Champions League-doelpunt ooit in Amsterdam. Een vroege rode kaart voor Marjolijn van den Bighelaar leek roet in het eten te gooien, maar niets was minder waar. De Amsterdammers reizen volgende week met een prima uitgangspositie af naar ItaliŽ.
 
Het hoofdveld van de Toekomst was woensdagavond het decor voor de eerste UEFA Womenís Champions League-wedstrijd ooit in Amsterdam. Door in het kwalificatietoernooi drie keer te winnen zat het team van Benno Nihom in de koker voor de knock-outfase van het prestigieuze toernooi.
 
De tegenstander Brescia is dit seizoen uitstekend begonnen. Het team van Gianpiero Piovani won de Super Cup ten koste van Fiorentina (1-4) en staat aan kop in de Serie A door winst op Bari (0-6). Vorig seizoen kwam Brescia ook uit in de Womenís Champions League. In de achtste finale werden de Italianen destijds uitgeschakeld door Fortuna Hjorring.
 
Italiaans recept
Brescia trad aan volgens een bekend italiaans recept. Piovani stuurde zijn team met een 3-5-2-opstelling het veld in. Nihom had de tegenstander van tevoren duidelijk goed geanalyseerd en koos voor drie centrale verdedigers. Kelly Zeeman, Merel van Dongen en Stefanie van der Gragt moesten de twee Italiaanse spitsen temmen. Liza van der Most en Davina Philtjens dienden de flanken bestrijken en LoÔs Oudemast en Van den Bighelaar waren de meest vooruitgeschoven Ajacieden.
 
De Ajax Vrouwen kregen een warm welkom op een bomvol Sportpark de Toekomst. De vlaggetjes, altijd aanwezig bij Europees voetbal, wapperden hevig op de Bob Haarms Tribune. In de beginfase waren er geen spectaculaire momenten te noteren. Tot de 21e minuut. Van de Bighelaar werd stevig vastgehouden en probeerde zich los te rukken. Dit deed ze echter zo heftig dat scheidsrechter Lorraine Clark ingreep: rode kaart.

Wijziging van de plannen
De plannen die vooraf gemaakt waren, konden door deze rode kaart deels in de prullenbak. Nihom riep meteen zijn troepen bij elkaar om een nieuwe tactiek te bepalen. De Amsterdammers kwamen er in het restant van de 1e helft niet meer uit, maar de Italianen wisten, op 2 kansen na, ook niet enorm gevaarlijk te worden.
 
Ondanks het ondertal had het team van Nihom in de tweede helft met vlagen het beste van het spel. De Italianen kwamen, veelal via corners, ook in de buurt van Sarasola. Door de vele passie en strijd die geleverd werd aan beide kanten bleef de brilstand erg lang op het scorebord staan.

Ontlading!
Tot de 88e minuut. De Toekomst explodeerde van vreugde: na een goede actie van Van Lunteren kopte invaller Linda Bakker de Ajax Vrouwen op voorsprong! Door deze late treffer reist Ajax volgende week met een gunstige marge af naar Brescia.
 
Scoreverloop: 88. Bakker 1-0

Opstelling Ajax Vrouwen:
Sarasola; Van der Gragt, Zeeman, Van Dongen; Van der Most, Reichardt (62. Van den Abbeele), Kaagman, Van Lunteren, Philtjens; Oudemast (73. Bakker), Van den Bighelaar.
 
Tekst: Ajax.nl/Dries Govers / Beeld: Ajax.nl/Jasper Ruhe

Bron: Ajax Vrouwen, woensdag 4 oktober 2017

 naar Marker Nieuws indexpagina