naar Marker Nieuws indexpagina
Champions League-avontuur Ajax Vrouwen eindigt in Brescia
Brescia CF vrouwen - AFC Ajax vrouwen 2-0 (totaal 2-1)
Het Europese avontuur van de Ajax Vrouwen is in de eerste ronde van de Women's Champions League gestrand. De ploeg van coach Benno Nihom verloor woensdagavond door 2 standaardsituaties met 2-0 van Brescia. Katarzyna Daleszczyk en Mónica Mendes waren trefzeker voor de Italianen.

De Ajax Vrouwen stonden vooraf voor een heldere opdracht, namelijk de nul houden. De zwaarbevochten 1-0-zege in het heenduel gaf de Nederlands kampioen goede papieren voor een ticket naar de 16 beste ploegen van Europa.

De wedstrijd was 2 minuten oud toen Ajax-coach Nihom naar de zijlijn liep. Het zenuwachtige begin van zijn ploeg, met slordigheden van Inessa Kaagman en doelvrouw Eli Sarasola, kon hem geenszins bekoren. De felle Italianen verzuimden echter te profiteren van het Amsterdamse balverlies op eigen helft.

Onverwachte openingstreffer
Brescia trok het initiatief naar zich toe en was de betere partij, maar tot grote kansen kwam de thuisploeg niet. Dat maakte Daleszczyk echter weinig uit. De Poolse middenvelder van Brescia krulde een hoekschop direct in het doel: 1-0. Het tweeluik was na 23 minuten weer helemaal in evenwicht.

Wederopstanding Ajax Vrouwen
Het spelbeeld kreeg begin tweede helft een ander gezicht. De verandering was voor een groot gedeelte te danken aan de aanvallende intenties van de Ajax Vrouwen. De kansen van Desiree van Lunteren (vrije trap) en Kaagman (geblokt schot) gaven de bezoekers moed.

De extra steun van het Italiaanse publiek, samen met een vroege wissel van Brescia, vormden het beste bewijs van de (voorzichtige) wederopstanding van de Amsterdammers. De uitploeg had de verdediging op orde en bleef loeren op een gevaarlijke counter. Het zorgde voor een behoudende fase zonder echt grote kansen.

Doelpunt & catenaccio
Brescia kroonde zich in de 83e minuut tot uiteindelijke winnaar van dit spannende steekspel. Het Italiaanse recept was vergelijkbaar als bij de openingstreffer. Dit keer werd een standaardsituatie van Daleszczyk binnengewerkt door Mónica Mendes.

De 2-0 van Brescia leidde tot catenaccio in optima forma. De Ajacieden hadden hier, ondanks 2 aanvallende wissels, geen passend antwoord op. De teleurstelling was groot, want het eerste Europese avontuur is in een vroegtijdig stadium alweer voorbij voor de Ajax Vrouwen.

Scoreverloop:
2-0 (1-0)
24. Daleszczyk 1-0, 83. Mendes 2-0.

Opstelling Ajax Vrouwen:
Sarasola, Van der Most, Van der Gragt, Van Dongen, Philtjens; Reichardt (86. Payne), Zeeman, Van Lunteren; Oudemast (76. Folkertsma), Bakker, Kaagman (86. Van den Abbeele).

Op maandag 16 oktober 2017 om 13.30 uur start de UEFA Women’s Champions League loting. Dan wordt er geloot voor de zestiende finales. De speeldata zijn 8/9 november en 15/16 november.
De volgende teams zitten in de glazen bol:
Geplaatst:
Niet geplaatst:
VfL Wolfsburg
Linköping FC
Olympique Lyonnais (Shanice van de Sanden)