naar Marker Nieuws indexpagina
'Land en Zeezicht' op Marken is een homarium rijker
Dick Koorndijk bij het homarium
 
Café Restaurant 'Land en Zeezicht' aan de Havenbuurt 5/6 op Marken heeft vanaf deze week kreeft op het menu staan. En om dat te kunnen aanbieden heb je een 'homarium' nodig. In een homarium kun je deze schaaldieren levend en in goede conditie houden.
 
Dick Koorndijk, eigenaar van 'Land en Zeezicht', is reeds twee weken bezig met dit project. "Half oktober werd het homarium geplaatst en begonnen de voorbereidingen. Het water dient constant vier graden celsius te zijn en het zout gehalte 35 gram op één liter water; er komt dus wel wat bij kijken", aldus Koorndijk.
 
Wat is een homarium?
Een homarium is een leefsysteem voor schaaldieren. Rond 1975 werd er in België een bedrijf opgericht dat dergelijke leefsystemen fabriceert. Het bedrijf draagt de naam 'Homarium' en is erin geslaagd de bedrijfsnaam om te zetten naar een productnaam (homarium is zelfs opgenomen in de Dikke Van Dale).
 
Via een gekoeld en gefilterd gesloten watersysteem worden de dieren in een optimale conditie gehouden. Dit zowel in een zeewater- als in een zoetwatertoepassing. In vele restaurants, vishandels, supermarkten wordt een dergelijk homarium aangetroffen.
 
 In de zuidelijke landen is het een traditie dat u uw eigen exemplaar mag uitkiezen tussen de aanwezige dieren en dus ook bij 'Land en Zeezicht' op de Marker haven.
 

Bron: PepProductions, zaterdag 4 november 2017

 naar Marker Nieuws indexpagina