naar Marker Nieuws indexpagina
Hoogheemraadschap besteedt gladheidsbestrijding uit aan Rijkswaterstaat
 
Vanaf het strooiseizoen 2017-2018 besteedt het hoogheemraadschap de uitvoering van de gladheidsbestrijding uit aan Rijkswaterstaat. De uitbesteding past bij de wens om de wegen over te dragen aan de gemeenten zodat het waterschap zich kan focussen op zijn kerntaken.
 
Met Rijkswaterstaat vond het waterschap een partner met veel ervaring in gladheidsbestrijding. Voor de weggebruikers zal er weinig tot niets veranderen.
 
Slechts 10 tot 20 doodlopende wegen naar particulieren in de regio worden niet meer gestrooid omdat dit onverantwoord strooien is op smalle weggetjes met huidig materieel.
 
Het hoogheemraadschap bestreed de gladheid van 1.550 km wegen, bestaande uit circa 1.400 km eigen wegen en 150 km wegen op verzoek van een aantal gemeenten.
 
De co÷rdinatie van de gladheidsbestrijding, waaronder de inschatting ˇf er een strooiactie gestart moet worden, blijft het hoogheemraadschap zelf doen.
 
Tijdens en na het seizoen evalueert het hoogheemraadschap de gladheidsbestrijding samen met Rijkswaterstaat en de aannemer. Zolang het hoogheemraadschap wegbeheerder is, blijft het schap eindverantwoordelijk voor de gladheidsbestrijding. Veilige wegen blijft ons gezamenlijke doel.
 
De aannemer die de strooiacties gaat aansturen na aanbesteding via Rijkswaterstaat, is de combinatie BNRA Gladheid. Dit is een samenwerkingsverband tussen aannemers Ballast Nedam en Rasenberg Infra BV die gespecialiseerd zijn in gladheidsbestrijding. Lokale bedrijven gaan de strooiacties uitvoeren.
 

Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, zaterdag 4 november 2017

 naar Marker Nieuws indexpagina