naar Marker Nieuws indexpagina
Britse consul bezoekt Marken in aanloop naar Remembrance Day (video)
zaterdag 21 oktober 2017 / Omroep PIM

Samen met de Britse consul John Cameron Webb bracht Omroep PIM een bezoek aan de KNRM op Marken in voorbereiding op Remembrance Day. Remembrance Day is de herdenkingsdag in november waarop in Groot Brittannië en andere landen van het Gemenebest de gevallenen worden herdacht van de Eerste Wereldoorlog en de oorlogen daarna. Ook voor onze vrijheid zijn deze slachtoffers gevallen en daarom heeft de belangstelling die er in Nederland bestaat voor Remembrance Day de speciale aandacht van de Britse Consul, die daarvoor naar Marken is gekomen. Hij vertelt over de betekenis van deze speciale dag, die ook wel 'Poppy Day' wordt genoemd.
 
De poppy, de felrode bloem van de papaver, groeide tijdens WO1 (en daarna) in de loopgravenoorlog, zowel aan Duitse als aan Geallieerde kant en is daarmee een symbool geworden van de Remembrance Day.

Ieder jaar op 11 november is het officieel Remembrance Day in Groot Brittannië en Gemenebestlanden, maar op een zondag het dichtst bij 11 november wordt jaarlijks de herdenking georganiseerd: Remembrance Sunday is nu dus op 12 november.

Sinds 1922 vindt de herdenking plaats in Londen in aanwezigheid van onder andere de Koninklijke familie. Maar ook in Waterland wordt meegedaan aan deze speciale herdenking op zondag 12 november in Monnickendam. Daarbij zal de Britse Consul -inmiddels voor de derde keer- aanwezig zijn, op uitnodiging van het 4 en 5 Mei Comité van Monnickendam en een krans leggen bij het oorlogsmonument in Monnickendam.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn er honderden Geallieerde vliegtuigen -vaak onderweg naar Engeland na bombardementen op Duitse oorlogsdoelen -boven Nederland neergestort. Vermoed wordt dat er in Nederland nog zo’n 160 vliegtuigen niet zijn teruggevonden.

Schipper Hans Vierveijzer van de KNRM vertelt dat zijn bemanning tijdens een reddingsactie op 22 december 2008 één van die vliegtuigen heeft teruggevonden in het Markermeer. De bemanning van dat vliegtuig is hoogstwaarschijnlijk nog aan boord. Een vondst die voor de nabestaanden van enorm belang is omdat zij nu eindelijk weten wat er met hun familieleden is gebeurd en dat er een plaats is om hen te herdenken. KNRM-er Marten van Altena van de Christelijke Oranjevereniging “Marken & Oranje” vertelt dat na de vondst van de bommenwerper, op Marken het initiatief is genomen voor het indrukwekkende gedenkteken voor de bemanningsleden. Onder de propeller staan de woorden “ik bracht hen tot hier”. Op een gedenkplaat staan de namen en leeftijden van de zeven bemanningsleden van het 149e Squadron R.A.F. en dan besef je hoe jong deze mannen waren; de gezagvoerder was slechts 21 jaar.

Op zondag 12 november zal Remembrance Day plaatsvinden bij het oorlogsmonument bij de Grote Kerk in Monnickendam. In aanwezigheid van o.a de Britse Consul en Burgemeester Luzette Wagenaar-Kroon worden er om 11.30 uur klaprozen van zijde (de poppies) uitgedeeld, waarna om 11.45 uur toespraken worden gehouden en de volksliederen worden gezongen. Sally Robinson, Engelse inwoner van Monnickendam, zal het gedicht In Flanders Fields voordragen.

Namens het Herdenkingscomité Monnickendam, nodigt Johan Hilarides de inwoners van Waterland en zeker ook alle Engelse Waterlanders, van harte uit om naar deze herdenkingsbijeenkomst te komen.

Interviews : Patty de Jong
Camera : Thomas de Groot en Jeroen Kistemaker
 

Bron: Omroep PIM, dinsdag 7 november 2017

 naar Marker Nieuws indexpagina