naar Marker Nieuws indexpagina
Sint-Maarten op Marken
 
"Sinte Maarten mik-mak / Mijn moeder is een dikzak / Mijn vader is een dunnetje / Geef me een pepermuntje." Vele snoepgrage kinderen hebben dit soort liedjes vanavond gezongen aan vele deuren op Marken. De redactie liep met een aantal kinderen mee om hier en daar het tafereel vast te leggen.
 
Vandaag gingen vele kinderen op Marken en in vele delen van Nederland met hun lampionnetjes langs de deuren om de leukste Sint Maarten-liedjes te zingen. Of eigenlijk: om zoveel mogelijk snoepgoed op te halen.
 
Waarom gaan kinderen met lichtjes en lampionnen langs de deuren?
Sint Maarten preekte en gaf de mis in een kerk in Duinkerke. Op een morgen was Sint Maarten er niet. Misschien was hij op pad om armen te helpen? De beste man bleek zoek. Dus besloten de bewoners van het oude dorpje het woeste, donkere duin in te gaan met lichtjes. Tijdens deze zoektocht riepen ze hem: "Sint Maarten! Sint Maarten!" Na lang zoeken, vonden ze Sint Maarten. Hij was verdwaald in de duinen, maar de bevolking vond hem gelukkig terug.
Op 11 november werd de goede heer begraven. Om hem te eren, gaan kinderen de straat op en zingen zij de leukste liedjes om zo wat lekkers (het liefst snoep) te krijgen.
 

Bron: PepProductions, zaterdag 11 november 2017

 naar Marker Nieuws indexpagina