naar Marker Nieuws indexpagina
Paard van Marken krijgt LED-verlichting: bewoners verwonderen zich
Rijkswaterstaat gaat het vuurtorenlicht voorzien van led-lampen

De vuurtoren van Marken wordt duurzaam. Althans gedeeltelijk. Rijkswaterstaat gaat het vuurtorenlicht voorzien van led-lampen in het kader van duurzaamheid. Liliane Spijker, bewoonster van het vuurtorenhuis, kijkt vol verbazing naar de verduurzaming. Volgens haar staat dit haaks op de verdere 'zorg' voor het pand.
 
"Het klinkt allemaal heel mooi, led-verlichting, maar de rest van het huis is verre van duurzaam", doet Liliane haar beklag tegenover NH Nieuws. Vorig jaar is "Het Paard van Marken", zoals het vuurtoreneilandje heet, aangesloten op netstroom van de wal, maar sindsdien lopen de kosten voor de bewoners de spuigaten uit. 
 
"Het huis is erg slecht ge´soleerd en daardoor stoken we ons helemaal gek. Daarom zijn we maar weer overgeschakeld op een houtkachel. Op een gegeven moment waren we het drievoudige aan stroom kwijt", zegt Liliane, die samen met haar man in het huis woont. Voorheen betaalde Rijkswaterstaat, de eigenaar van de vuurtoren, nog mee aan de stroomkosten, maar dat doen ze sinds de aansluiting niet meer. 
 
Toen Rijkswaterstaat aangaf, onder het mom van duurzaamheid, de vuurtoren te voorzien van led-verlichting, viel dat rauw op het dak van de bewoners. Door aandacht te vragen voor het probleem hopen de ze dat niet alleen het vuurtorenlicht wordt aangepakt, maar ook de rest van het huis iets duurzamer wordt.

Foto's : Thijs Spijker

Bron: NH Nieuws, donderdag 30 november 2017

 naar Marker Nieuws indexpagina