FOTO'S JEUGDTONEEL 'T SPOTJE
HOME (Jeugdtoneel 't Spotje)
Zaterdag 5 november 2006, aanvang 20.00 uur & Zondag 6 november 2006, aanvang 14.00 uur 
"De Nieuwe Kleren van de Keizer"

Alle acteurs & actrices

Naar boven

Op zaterdag vijf en zondag zes november heeft de jeugdtoneelvereniging ‘het Spotje’ uit Marken een zeer succesvolle voorstelling gegeven van het oude sprookje dat voor deze gelegenheid een modern jasje had gekregen.

Tijdens de generale repetitie bleek dat de tekstvastheid en de choreografie een week voor de uitvoering nog ver te zoeken waren. De dertig leden van het Spotje zijn tussen de 12 en 18 jaar en hebben op die leeftijd vaak andere dingen aan hun hoofd. Toch stond er zaterdag en zondag een geweldig sterk geschreven en gespeelde voorstelling op de planken. Er was bewust geen souffleur aanwezig, de eventuele vergeten teksten door de jonge acteurs zelf opgelost. Ondanks dat er soms geïmproviseerd moest worden was de verhaallijn duidelijk te volgen.

De ijdele keizer, bekend uit het sprookje van Andersen werd met verve gespeeld door Yoeri Moenis. Hij heeft in de versie van het Spotje dankzij de inspanningen van zijn Amerikaanse personal assistent, met veel gevoel voor beweging en accent door Mario Boes gespeeld, zijn sportieve figuur teruggekregen. De keizer geeft de flamboyante modeontwerper, een zeer sterke rol van Thalys Busman, opdracht een nieuwe garderobe te ontwerpen die zijn nieuwe body eer aan doet. De keizer en de ontwerper hebben beide egocentrische en narcistische trekjes die doen denken aan Karel Lagerveld en Picasso.

Nelleke Remmers speelde de nar en haar twinkelende stem bracht duidelijkheid in het verhaal. Sommige ministers waren wat minder goed verstaanbaar maar een compliment voor de kleding en bewegingen. De krantenmeiden, kleedsters, naaisters, dansers, bodyguards en mannequins hielden de vaart erin.

Het blijkt dat de ontwerpen van de hofontwerper helemaal niet in de smaak vallen bij keizer. De keizer doet een oproep aan zijn volk om voor hem nieuwe kleding te bedenken. Van die gelegenheid maken Jade Boes en Lisa Springer als charmante oplichtsters met hun mobieltjes en maniertjes dankbaar misbruik. De hele zaal kende het sprookje natuurlijk, dus naar het einde toe werd het steeds spannender hoe de keizer eruit zou komen te zien. Nadat de twee ‘ontwerpsters’ de nieuwe kleding afgeleverd hadden en met het geld op de motor vertrokken waren, was het eindelijk zover. En het was duidelijk even stil in de zaal toen de keizer zijn nieuwe garderobe aan het publiek toonde.

De regie was in handen van Adinda Dorland en Lowina Zondervan. Het sprookje is ook door deze twee in samenwerking met Jongejaap Zeeman bewerkt. Patricia Uithuisje en Aaltje Zeeman verzorgden de fantasievolle kleding en rekwisieten. Verder leverden de choreografen, grimeurs, kappers, decorbouwers en de licht- en geluidsspecialisten een prima prestatie. De effecten van knipperlichten, reflecterend materiaal, hoofdlampjes en lange meters stof gaven de voorstelling een professioneel uiterlijk. Een souffleur mist u in dit rijtje omdat de acteurs zelf moesten improviseren als ze de tekst even kwijt waren. Hierdoor viel de voorstelling geen moment stil en werden

Adriana Stam

Bron : Prettig Weekend, donderdag 10 november 2005

Naar boven

v.l.n.r.:
 Mario Boes, Dave Vierveijzer, Lieneke Uithuisje & Yoeri Moenis

Het publiek geniet.........

v.l.n.r.:
Sharon Kaars, Thalys Busman en Candy van Riel

Jade Boes & Lisa Springer

Candy van Riel & Sharon Kaars

Nelleke Remmers

Charlotte Stoker & Jinx Zeeman

Sascha Zeeman. & Agnes Kes

Naar boven

Artikel in Prettig Weekend Artikel in Ons Streekblad

HOME (Jeugdtoneel 't Spotje)