Op deze site vind je alle ranglijsten aller tijden vanaf de invoering van de eerste klasse in 1970 en de 'eeuwige ranglijst vanaf de invoering van het zaterdagvoetbal in 1941.

De lijst sluit! De foutjes uit het seizoen 61/62 zijn hersteld en het totale doelsaldo vanaf 1941 klopt. Uiteraard kunnen er natuurlijk nog steeds foutjes in zitten. Indien dat het geval is zullen deze hopelijk ook snel gecorrigeerd worden. In ieder geval heel veel dank aan iedereen die heeft geholpen de lijst correct te maken!

Ondanks de invoering van de Topklasse blijven de ranglijsten aller tijden uiteraard gewoon bestaan. Het enige verschil is dat en nu nog maar 16 teams punten kunnen scoren in plaats van de 42 in de hoofdklasse.

VANWEGE DE OVERWELDIGENDE BELANGSTELLING VOOR DE LIJST HEB IK OOK DE RANGLIJST VAN DE TOPKLASSE TOEGEVOEGD!

Ranglijst aller tijden

IJsselmeervogels is nog altijd de nummer één in deze lijst! En met ruim 100 punten voorsprong op de blauwe buurman komt deze positie voorlopig niet in gevaar. In de top 10 waren er wel aardig wat mutaties. Rijnsburgse Boys (7 naar 5) en GVVV (8 naar 7) klommen, terwijl DOVO (5 naar 6) en ACV (6 naar 8) terrein verloren. Topklasse debutant Excelsior Maassluis boekte één positie winst en staat 17e. De oostelijke teams HHC Hardenberg (43 naar 39) en Excelsior '31 (44 naar 41) boekten de meeste posities winst. Mijn eigen club SV Marken bezet nog altijd een keurige 34e plaats.

Eeuwige ranglijst aller tijden

In deze lijst verliest Quick Boys steeds meer terrein. Ook dit seizoen geen directe promotie voor de bewoners van Nieuw-Zuid. En zo zien de de rooie vogels wegvliegen. Ook hier stegen Rijnsburgse Boys (6 naar 5) en GVVV (9 naar 7). DOVO (5 naar 6) en SC Genemuiden (7 naar 9) zakten wat. Maar die laatste ploeg is wel weer gepromoveerd naar de topklasse, dus volgens seizoen scoren ze weer punten! HHC Hardenberg maakte ook in deze ranglijst de meeste winst. Ze stegen van 51 naar 48. SV Marken bezet hier de 42e plaats.

Topklasse

Rijnsburgse Boys is de trotse koploper. Degradant Katwijk viel uit de top 3 en staat nu vierde. De tweede en derde plek worden nu door de gehele Westmaat bezet. Excelsior '31 zakte van 7 naar 10. En tot slot debutant Maassluis komt met stip binnen op 16.

 

Vanaf 1996/1997 is de benaming van de hoogste klasse bij de zaterdag amateurs gewijzigd in hoofdklasse. Voor deze ranglijst heeft dit verder geen gevolgen. Voor de wedstrijden gespeeld tot en met het seizoen 1994/1995 geldt dat er voor elke overwinning twee punten gegeven worden. Vanaf het seizoen 1995/1996 krijg je voor een overwinning drie punten. De strafpunten voor de diverse teams zijn meegenomen net als de zeventien wedstrijden van en tegen Zwart Wit '28 in het seizoen 2003/2004.

Op veler verzoek heb ik nu ook de lijst op basis van 3-punten per overwinning vanaf 1970 online staan.

Ook staat de 'eeuwige' ranglijst aller tijden online. Dit is de ranglijst sinds het zaterdagvoetbal onder de vlag van de KNVB is gekomen in 1941. Omdat tot 1968 niet elk district een klasse op het hoogste niveau had is dit klassement wel enig zins scheef. Alleen in district West 2 is altijd een klasse op het hoogste niveau geweest. Vooral Quick Boys profiteert hier van. Jarenlang hebben ze dan ook deze ranglijst aangevoerd.

Sinds december 2011 staat ook de ranglijst aller tijden van de Topklasse er bij. Want hoe meer lijsten hoe meer vreugd!

Aan de lijsten 1941-1970, 1941-heden en vanaf 2004-2005 heb ik ook een extra kolom toegevoegd met het aantal gewonnen afdeling titels op het hoogste niveau.

Mocht iemand er achter komen dat bepaalde gegevens niet kloppen dan ben ik je zeer dankbaar als je dat even naar me mailt. Indien je graag het complete overzicht van alle eindstanden vanaf 1941 wilt hebben om deze te vergelijken met de jouwe kun je me ook even mailen.

Ik heb de volgende naslagwerken gebruikt voor de samenstelling van de lijsten: 'Naar de Top', '25 jaar zaterdag eerste klas', 'IJsselmeervogels zestig jaar in vogelvlucht', www.voetbalnederland.nl, clubwebsites, Liekele Helmus, Jaap van der Vliet, Jan Westmaas/Jaap Kardol, Lies Mast, Martha Tak, Errit Drost, Dik van der Kolk, eigen informatie en "last but not least" Jan-Gert Bosman. Laatst genoemde, SC Genemuiden supporter, heeft via allerlei connecties heel wat foutjes uit de lijst kunnen halen.

Christiaan Moenis

Deze site is onderdeel van www.moenkou.nl

Laatste update: 11-05-2014