MARKER HISTORIE
 
 
Bénédicte Ficq: wie was de achttienjarige moordenaar uit haar stagetijd?
 
In het interview in het Volkskrant Magazine met advocaat Bénédicte Ficq staat deze passage. Dat triggerde mij uiteraard: in had haar in 2009 geïnterviewd voor mijn boek Vrouwen in het kwaad. Daar kwam dit ook ter sprake.
 
Toen vertelde ze dat ze in haar derde jaar als stagiaire een zaak deed van een verdachte van 18 jaar, “die verschrikkelijk veel had meegemaakt in negatieve zin. Voor mij was het een indrukwekkende ervaring, ik vond het niet zo raar dat hij monsterlijke ideeën had ontwikkeld.”
 
Het ging om een jongen die was opgevoed door een prostituee en als klein kind werd verwaarloosd en mishandeld door zijn moeder. Op zijn zeventiende pleegde hij, geïnspireerd door een film, een oefenmoord op zijn buurman De jongen voelde ‘helemaal niks’ toen hij die buurman vermoordde, die maar niet doodging: hij had geen gevoel meer, dat was vernietigd in zijn vroege jeugd.
 
Ficq: “Toen heb ik voor het eerst ervaren wat het met je doet als je kapotgemaakt bent in de jaren die ertoe doen. Dáár moet je dus geld in pompen, in de jaren die ertoe doen. Zorgen dat je een systeem hebt waarmee zo’n gezin erbij gehaald wordt, dat er iets gebeurt als het mis dreigt te gaan. Mensen doen in onvermogen hun kinderen verschrikkelijke dingen aan, en die kinderen worden gewoon crimineel.”
 
Ik heb dat toen niet uitgezocht: dat had ik toch niet kunnen gebruiken in dat hoofdstuk. Maar nu werd ik toch wel nieuwsgierig: om welke zaak zou dit gaan? Het is niet vreemd dat er weinig over in de kranten heeft gestaan omdat de dader toen hij de moord pleegde nog maar zeventien was en onder het jeugdstrafrecht viel.
 
Dat kan haast niet anders dan deze zaak zijn, waarover op 17 februari 1988 een bericht in het Reformatorisch Dagblad stond (zie onder).
 
“De kinderrechter in Amsterdam heeft de 18-jarige R.D. uit de hoofdstad gisteren veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en onvoorwaardelijke terbeschikkingstelling van de regering.”
 
Hij had op 3 oktober 1987 de 19-jarige student Aris Zondervan uit Marken met een mes doodgestoken, toen deze in Amsterdam op de bus stond te wachten. Volgens het psychiatrisch rapport was de dader verminderd tot volledig ontoerekeningsvatbaar.
 
De fatale steekpartij ontstond zonder dat daartoe aanleiding was. R.D. liep plotseling naar zijn slachtoffer toe en stak hem met een mes in de buik. Zondervan overleed korte tijd later aan zijn verwondingen. Uit het onderzoek van de politie bleek dat D. een week eerder ook al twee mensen zonder reden met een mes had gestoken.
 
Aldus het bericht van toen. Later niks meer over te vinden.
 
Bron : Misdaadjournalist.nl, zondag 10 januari 2016
 
Bericht uit het Reformatorisch Dagblad op 17 februari 1988:
 
Jaar cel en tbr wegens doodsteken 19-jarige jongen
 
De kinderrechter in Amsterdam heeft de 18-jarige R.D. uit de hoofdstad gisteren veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en onvoorwaardelijke terbeschikkingstelling van de regering.
 
De jongen heeft op 3 oktober vorig jaar de 19-jarige student Aris Zondervan uit Marken met een mes doodgestoken, toen deze in Amsterdam op de bus stond te wachten. Een woordvoerster van de rechtbank heeft dit gisteren desgevraagd meegedeeld.
 
Volgens een psychiatrische rapportage van het Pieter Baancentrum in Utrecht moet de dader als verminderd toerekingsvatbaar, tegen het volledig ontoerekingsvatbare, worden beschouwd. De kinderrechter heeft dit advies van het Pieter Baancentrum gevolgd.
 
De fatale steekpartij ontstond zonder dat daartoe aanleiding was. D. liep plotseling naar zijn slachtoffer toe en stak hem met een mes in de buik. Zondervan overleed korte tijd later aan zijn verwondingen. Uit het onderzoek van de politie bleek dat D. een week eerder ook al twee mensen zonder reden met een mes had gestoken.