naar Marker Nieuws indexpagina
100ste actie voor KNRM station Marken
Melding via pager:
   VAARTUIG STUUR PROBLEMEN
 PRIO 2 STATION MKN  
  11-09-2010 15:22 KNRM Station Marken
 
Vanmiddag heeft station Marken de 100ste actie van het jaar 2010 gehad. Het is niet vaak voorgekomen dat dit aantal zo vroeg in het seizoen behaald is. Het jaar 2010 zal dan ook één van de drukste jaren worden sinds het bestaan van station Marken.
 
Rond half vier ging de pager met de melding: vaartuig motor problemen prio 2. Kort na alarm is er uitgevaren met de reddingboot Hendrik Jacob. Nabij de haven van Uitdam zou het motorjacht ‘Bolderik’ zich met motorstoring bevinden. Doordat het jacht brandstofproblemen had gekregen kon het zijn reis niet verder vervolgen. Hierop heeft de schipper om hulp gevraagd van een reddingboot; expliciet één van de K.N.R.M.  Aangekomen bij de opgegeven positie kon de Henrik Jacob het motorjacht niet vinden. Na navraag bij het Kustwachtcentrum bleek de schipper een verkeerde positie te hebben opgegeven. Het motorjacht bevond zich niet nabij de haven van Uitdam maar meer in zuidelijke richting nabij Durgerdam. 
Hierop is koers gezet richting de (verbeterde) positie. Hier aangekomen is één van de opstappers overgezet op het motorjacht en is er een sleepverbinding gemaakt.
Vervolgens heeft de Hendrik Jacob het jacht op sleeptouw genomen richting de haven van Uitdam. Hier is het jacht afgemeerd. De schipper van de ‘Bolderik’ bleek reeds meer dan 35 jaar donateur van de K.N.R.M te zijn. Hierdoor was hij bekend met het vrijwilligerswerk van de Reddingmaatschappij. Na jarenlang via het blad ‘de reddingboot’ op de hoogte te zijn gebleven heeft hij nu het reddingwerk van dichtbij mee kunnen maken. Nadat alle benodigde gegevens waren opgenomen is de Hendrik Jacob weer retour station gegaan.
 
 In 2009 was de 100ste actie op woensdag 16 september, zie artikel 2022

Bron: KNRM station Marken, zaterdag 11 september 2010

 naar Marker Nieuws indexpagina