naar Marker Nieuws indexpagina
‘Smaak van de negentiende eeuw op Marken’
 
‘De smaak van de negentiende eeuw' was het thema van de Open Monumentendag 2010. Ook op Marken waren er afgelopen zaterdag monumenten geopend voor het publiek, onder andere het Marker Museum, vuurtoren ‘Het Paard van Marken’ en de Nederlands Hervormde kerk. Door het mooie weer was het een geslaagde dag.
 
Het Marker Museum bood aan iedereen de gelegenheid om kennis te nemen van de smaak op het gebied van wonen, kleding en lekkernijen van de negentiende eeuw op het voormalig eiland Marken. De lekkernijen bestonden uit ‘suikerstikken’, kleine broodjes aan elkaar, die werden losgemaakt en aan de zijkant met boter besmeerd en besuikerd, Marker taart, waarvan het recept kon worden meegenomen. Verder demonstreerden een aantal Marker vrouwen de verschillende textielhandwerken die in de Marker klederdracht voorkomen.
 
Op de vuurtoren van Marken, beter bekend als het Paard van Marken, werden door Thijs Spijker van 12.00 tot 16.00 uur rondleidingen in de toren gegeven. Vele mensen hebben van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. Door de goede weer was het uitzicht boven op de toren perfect.
 
De Nederlands Hervormde Kerk was ook geopend afgelopen zaterdag. Op deze locatie was het niet veel drukker als op gewone werkdagen, want zowel de Kerk als het Marker Museum zijn dagelijks geopend.
 
Al met al kan er positief worden teruggekeken op de Open Monumentendag 2010.
 
"Markers uit Tsjechië" kwamen ook een kijkje nemen Marker taart stond klaar
Voorzitter Korstman gaf tekst en uitleg Marker vrouwen demonstreerden textielhandwerken
Marker Museum Paard van Marken
Nederlands Hervormde Kerk Ook voor de kinderen was er wat te doen
Recept "Marker taart" in PDF

Bron: PepProductions, zaterdag 11 september 2010

 naar Marker Nieuws indexpagina