naar Marker Nieuws indexpagina

Opnieuw flinke bezuinigingen noodzakelijk

Geen hogere belastingen voor inwoners

 

Het college van burgemeester en wethouders van Waterland gaat de gemeenteraad voorstellen om de uitgaven flink terug te schroeven. Dat blijkt uit de conceptbegroting 2012. Bij een ongewijzigde koers zou het tekort in 2015 oplopen tot € 900.000.  Het college kiest voor bezuinigingen in plaats van het verhogen van belastingen.
 
Bezuinigingen
Om de begroting sluitend te krijgen zijn opnieuw flinke bezuinigingen doorgevoerd. Daarbij heeft het college eerst gekeken naar de eigen organisatie. Voorgesteld wordt om de kosten voor personeel terug te brengen met uiteindelijk € 350.000. Maar de bezuinigingen blijven niet beperkt tot het gemeentehuis. Zo staan bijvoorbeeld de welzijnssubsidies sterk onder druk. Het voorstel is om subsidies aan grote instellingen te verlagen met € 100.000. Verder stelt het college nog een reeks andere bezuinigingen voor. Het gaat onder meer om onderhoud aan gebouwen en scholen, sport en het afschaffen van de het jeugddebat en de kindergemeenteraad.
 
Naast het snijden in de uitgaven is ook gekeken waar nog meer efficiency en kostenbesparingen te behalen zijn. Zo is de verwachting dat door de recent afgesproken samenwerking met buurgemeenten investeringskosten lager uit zullen vallen.
 
Beloftes
Ondanks het financieel zwaar weer is er voor gekozen om de vorig jaar in het coalitieakkoord gemaakte beloftes waar te maken. Daarom is in de begroting geld gereserveerd voor de bouw van nieuwe brede scholen, de aanleg van twee kunstgrasvelden en tal van andere beloftes, zoals de aanpak van hondenpoep. Omdat blijkt dat het aantal aanvragen voor voorzieningen voor onder andere huishoudelijke hulp, aanpassingen aan de woning en onderhoud van rolstoelen is toegenomen, is extra geld gereserveerd voor deze kwetsbare groep mensen.
 
Geen extra verhoging OZB en andere gemeentelijk belastingen
Wethouder Hoekstra geeft aan dat het opnieuw een ingrijpende operatie is. “Er zijn verschillende oorzaken voor de oplopende tekorten. We krijgen minder geld uit Den Haag terwijl er wel meer taken onze kant op komen. Ook verwachten we door de economische stagnatie minder inkomsten uit bouwleges. Omdat we hebben beloofd de belastingen niet te verhogen met meer dan de inflatie zijn, bezuinigingen echt onvermijdelijk. We hebben de pijn zoveel mogelijk proberen te verdelen.”.
 
Vaststellen tweede Integrale Begrotings Update en begroting 2012 in PDF

Tweede Integrale Begrotings Update 2011 definitief in PDF

Begroting 2012 definitief in PDF

Bron: Gemeente Waterland, vrijdag 23 september 2011

 naar Marker Nieuws indexpagina