naar Marker Nieuws indexpagina
AWM en Wooncompagnie verkennen fusie
Samengaan woningcorporaties in de gemeente Waterland
 
De Algemene Woningbouwvereniging Monnickendam (AWM) en Wooncompagnie starten een vooronderzoek, op weg naar een mogelijke fusie. Een intentieovereenkomst met die strekking is woensdag 1 mei 2013 door beide corporaties ondertekend. Als het vooronderzoek geen belemmeringen aan het licht brengt, begint uiterlijk 1 juli 2013 een vervolgonderzoek dat moet leiden tot het samengaan van beide organisaties. Het fusiedoel is duidelijk: het borgen van de kwaliteit van de volkshuisvesting en de belangen van de huurders in de gemeente Waterland.
 
Zoals eerder bekend werd, bevindt AWM zich in een dreigende situatie. De financiële positie van de corporatie is aan het verbeteren maar bevindt zich nog in wankel evenwicht. De heffingen die het kabinet aan corporaties oplegt, laten dit evenwicht naar de verkeerde kant uitslaan. AWM kan deze extra uitgaven niet zelfstandig opbrengen.
 
De impact van het regeringsbeleid
‘Om deze situatie het hoofd te bieden, zijn wij gedwongen een vergaande samenwerking aan te gaan met Wooncompagnie,’ stelde directeur Ron Manuel van AWM eerder. ‘Natuurlijk is het zuur de zelfstandigheid te moeten opgeven. Maar nu hebben we die keuze nog. Kort gezegd is de impact van het regeringsbeleid op AWM zo groot, dat het anders na verloop van tijd over en sluiten is.’
 
Samen zorgen voor de toekomst
AWM heeft bewust gezocht naar een partij die bekend is met het landelijk gebied, die sterk is in dienstverlening en waarde hecht aan de inbreng van huurders en belanghouders. Ron Manuel benadrukt het volste vertrouwen in de fusie met Wooncompagnie te hebben. ‘Samen zorgen wij voor een nieuwe toekomst voor AWM.’ Voor de huurders verandert er na de voorgenomen fusie, buiten de naam van hun woningbouwvereniging, nagenoeg niets. Zo blijft het vertrouwde kantoor open en kunnen huurders rekenen op dezelfde kwaliteit van dienstverlening.
 
Maatschappelijke verantwoordelijkheid
De fusieverkenning komt voort uit maatschappelijke overwegingen en niet uit de ambitie om groter te worden. ‘Wooncompagnie werkt uit een maatschappelijke verantwoordelijkheid mee aan een oplossing die in het belang is van de volkshuisvesting in onze gemeente. Het fusiedoel is het waarborgen van de continuďteit van de sociale huursector in Waterland. Dat kunnen we bereiken door onze werkorganisatie zoveel mogelijk als zelfstandige vestiging te laten aanhaken bij Wooncompagnie,’ aldus Ron Manuel.
 
Wonen in goede woningen en in een prettige omgeving
Door de voorgenomen fusie blijven de lokale binding en herkenbaarheid behouden. Voor de gemeente, voor andere organisaties en uiteraard voor de huurders. Ron Manuel: ‘Het gaat er uiteindelijk om dat onze huurders prettig kunnen blijven wonen in goed onderhouden woningen en in een aantrekkelijke en leefbare omgeving.’
 
  Intentieovereenkomst in PDF

Bron: Algemene Woningbouwvereniging Monnickendam, woensdag 1 mei 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina