naar Marker Nieuws indexpagina
Werving brandweer Marken een succes
  Voor de leesbaarheid van het artikel wordt er gesproken over brandweerman, hier kan ook brandweervrouw voor ingevuld worden  
  Afgelopen zaterdag, 29 november, was voor de brandweerpost Marken een spannende dag. Waren er aspirant brandweerlieden die de open dag een bezoek zouden brengen? Gelukkig hebben zich een aantal geïnteresseerden gemeld en ook zijn er nog aanmeldingen van belangstellenden die op een later moment voorgelicht willen worden. Nu wordt onderzocht of het mogelijk is om deze mensen op te leiden tot brandweerman. De post heeft minimaal 5 nieuwe brandweerlieden nodig om de kazerne op Marken te kunnen handhaven. Brandweerpost Marken heeft vooral brandweermensen nodig die overdag beschikbaar zijn.

De opleiding tot manschap B kost de aspirant brandweerman één avond in de week gedurende anderhalf jaar. Na de opleiding is de aspirant brandweerman geschikt om branden te blussen, levensreddende handelingen uit te voeren en te assisteren bij ongevallen waarbij auto's betrokken zijn. Wanneer de manschap B opleiding met goed gevolg is afgerond is er een mogelijkheid om de opleiding tot manschap A te gaan volgen. Hierbij wordt meer ingegaan op ongevallen met auto's en is de cursist allround brandweerman. Bij elke inzet kan hij of zij dan ingezet worden. Wanneer de opgeleide manschap A meer verantwoordelijkheden wil krijgen of zelfs bevelvoerder wil worden, moet het aspirant lid uitgaan van 7 à 8 jaar scholing, in de vrije tijd.

Naast de werving van aspirant leden werd er ook voorlichting gegeven. Hierbij was vooral de vlam in de pan een belangrijk onderdeel. Een vlam in de pan komt relatief vaak voor en kan hele grote gevolgen hebben, die op het eerste gezicht niet te zien zijn.

Wanneer de vlam in de pan slaat is het belangrijk om:

1. Gas uit te draaien, als dat niet lukt, desnoods de hoofdkraan. Bij elektrisch koken, aardlek omzetten. Zorg dat je deze altijd kan vinden. Ook de afzuigkap uitschakelen.

2. Probeer het vuur te doven, door er een passende deksel op te plaatsen. Plaats deze altijd van je af op de pan en zorg dat deze goed afsluit. Gooi NOOIT water op het vuur. Door het water zal er een steekvlam ontstaan die zeker 2 tot 3 meter hoog kan worden. Het water zakt onder het vet en vormt zo een voedingsbodem voor een steekvlam.

3. Wanneer de vlammen zo hoog zijn geweest dat ze in aanraking zijn geweest met de afzuigkap (of je hebt een vermoeden hiervan)  ALTIJD de brandweer bellen! Het kan lijken of er geen schade is, maar in het rookkanaal kan er altijd brand ontstaan (denk aan vetafzetting). De brandweer heeft geavanceerde apparatuur om te meten of dit het geval is.

4. Het gebruik van een blusdeken is alleen aan te raden als het om een kleine pan gaat. De blusdeken moet er voor zorgen dat er geen zuurstof bij de pan komt en de blusdekens zijn vaak te klein om dit geheel af te sluiten. De brandweer heeft al diverse malen meegemaakt dat de brand niet gedoofd werd hierdoor, terwijl de bewoners er wel van uitgingen. Dit kan voor hele nare situaties zorgen.

5. Wanneer het vuur gedoofd is, laat de pan minimaal 30 minuten (liefst langer) staan, zonder onder de deksel te kijken of het echt wel uit is. Zodra er zuurstof bij komt kan de vlam zo weer in de pan slaan.

Dit is slechts een klein facet van wat je als brandweerman kan meemaken. Het is  iets wat vaak voorkomt waarbij de brandweer van onschatbare waarde kan zijn.

Naast de voorlichting over de vlam in de pan, werd er ook een auto opengeknipt. Dit onderdeel komt pas bij manschap A aan de orde, maar een manschap B kan hier wel bij assisteren (denk aan het aangeven van het juiste gereedschap, eerste hulp verlenen aan het slachtoffer).

Ook was er een hoogwerker van de brandweer Purmerend ingezet, dit was wel een publiekstrekker. Ook niet aspirant leden maakten graag een tochtje naar boven. Leden van de brandweer Marken worden niet, of beperkt, opgeleid om te werken met een hoogwerker. Dit omdat post Marken niet beschikt over een eigen hoogwerker.

 
Apparatuur om een auto open te knippen  
Beginnende vlam in de pan; (frituur)olie ontvlamt bij een temperatuur boven de 360 graden Celsius Het plaatsen van de juiste (passende) deksel op de juiste manier
Gebruik van de blusdeken Hier is te zien dat zelfs de temperatuur van olie door de blusdeken heen brand
Het resultaat van een half cola blikje (á 0,33 liter) op de verbrande olie  
  Deze hoogwerker heeft een hoogte van 24 meter, vergelijkbaar met de hoogte van deurtjes in de  toren van de Grote Kerk
De grote trekpleister, even in de hoogwerker  
Zie ook artikel Brandweer Marken zoekt versterking

Bron: Mijn Producties, zondag 30 november 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina