naar Marker Nieuws indexpagina
Het winnende monument ontwerp is 'The Wave' van Linda Verkaaik
"The Wave", letterlijke betekenis van een golf op zee
 
Beeldend kunstenaar Linda Verkaaik (1956) gaat het herdenkingsmonument maken dat op donderdag 14 januari 2016 op Marken wordt onthuld. Het monument is een eerbetoon aan alle slachtoffers -en hun nazaten- van de Watersnoodramp van 1916. Zowel de selectiecommissie als de Marker bevolking kozen voor haar ontwerp van 'The Wave'.
 
De winnaar werd maandagavond bekend gemaakt door burgemeester Luzette Wagenaar-Kroon tijdens de Openbare Vergadering van de Stichting Eilandraad Marken in dorpshuis 'Het Trefpunt' op Marken. Zowel de keus van de bevolking op maandag 15 juni 2015, als de keus van de commissie was dezelfde.
 
Maar liefst 74 beeldend kunstenaars reageerden op de oproep van Gemeente Waterland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Rijkswaterstaat en Provincie Noord-Holland om een voorstel voor een monument te doen. De selectiecommissie koos drie kunstenaars om hun ontwerp uit te werken. De inwoners van Marken maakten hieruit hun keuze, vorige week maandag. Naast Linda Verkaaik dongen ook Hans Blank en Rob CerneŘs jr. mee.
 
Gelaagdheid
Burgemeester Luzette Wagenaar-Kroon van de gemeente Waterland en dijkgraaf Luc Kohsiek van HHNK roemen het functionele, gelaagde ontwerp van 'The Wave'. Wagenaar: "Het kunstwerk is tegelijkertijd een zitbank. Om te mijmeren, elkaar te ontmoeten en de kracht van het water te gedenken." Kohsiek vult aan: "In 'The Wave' komen het samenwerken, overwinnen en saamhorigheid samen met de trieste kant van een ramp: het hulpgeroep, de wanhoop, maar ook de helpende hand." 'The Wave' heeft de vorm van een boot, en heeft daarmee symbolisch ook de betekenis van de Ark van Noach. In de 'zakdoeken' van kunststof met patronen van de Marker rouwdracht verwerkt.
 
Verbinden
Linda Verkaaik zoekt altijd naar factoren die verbinden. Zo maakt ze plaatsen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Ze combineert in haar werk verschillende materialen: brons, verzinkt staal en gekleurd plexiglas. Het gebruik van plexiglas geeft haar kunstwerken op verschillende momenten van de dag een ander beeld. Op donderdag 14 januari 2016, 100 jaar na de ramp, wordt Verkaaiks herdenkingsmonument 'The Wave' aan de Hogedijk op Marken onthuld.
 
Watersnood 1916
In de nacht van 13 op 14 januari 2016 is het 100 jaar geleden dat hevige stormen en langdurige regenbuien het Zuiderzeegebied teisterden. Marken overstroomde en de Zuiderzeedijk brak op meerdere plaatsen door. In Noord-Holland kwam een gebied van 14.000 hectare onder water te staan: heel Waterland, de oostkant van de Zaanstreek en bijna de complete Anna Paulownapolder. Er vielen in Noord-Holland 19 doden, waarvan 16 op Marken.
 
     
Meer info over 'The Wave'
Totaal uitslag:
80 van 195 stemmen (41,03%) 22 van 195 stemmen (11,28%) 93 van 195 stemmen (47,69%)
Commissie 32,50 punten (28,51%) Commissie 38,50 punten (33,77%) Commissie 43,00 punten (37,72%)
 
Luzette Wagenaar-Kroon maakte de uitslag bekend De uitslag via de beamer

Bron: PepProductions, maandag 22 juni 2015

naar Marker Nieuws indexpagina