naar Marker Nieuws indexpagina
Teleurstellende reactie Provincie Noord-Holland over N518
 
Gemeente Waterland en de Eilandraad hebben donderdag 25 juni 2015 een gezamenlijke brief naar Provincie Noord-Holland gestuurd met als doel om een aantal conclusies uit de trajectstudie N518 te herzien. De belangrijkste betreft de voorgenomen verlaging van de maximale snelheid naar 60 km per uur tussen Monnickendam en afslag Uitdam. Provincie Noord-Holland heeft hier op woensdag 22 juli 2015 per brief op gereageerd (zie bijlage) en houdt vast aan haar eerdere conclusies. Dit betekent invoeren van 60 km/uur op genoemd tracé en tevens het instellen van een volledig inhaalverbod.
 
Zowel Provincie Noord-Holland, gemeente Waterland als de Eilandraad geven de veiligheid van de weggebruikers de hoogste prioriteit. De vraag is alleen hoe je dat het beste bereikt. Volgens de Eilandraad is dat niet het simpelweg verlagen van de maximum snelheid en het instellen van een inhaalverbod. In theorie lijkt dat de beste oplossing, maar in de praktijk zal dit anders uitpakken vanwege de vele extra inhaalmanoeuvres die dan juist gaan ontstaan. Dit dan waarschijnlijk ook nog op plekken waar dit in de huidige situatie niet gebeurt.
 
In de brief van de Provincie lezen wij dat alle provinciale wegen in de investeringsstrategie Noord-Hollandse infrastructuur zijn geprioriteerd op basis van knelpunten in de doorstroming, verkeersveiligheid en leefbaarheid. Daarbij scoort de N518 zeer laag en voor de laag scorende trajecten zijn slechts beperkte financiële middelen beschikbaar. Feitelijk is er dus niet zo heel veel mis met de huidige situatie en daarom wordt er ook maar beperkt geld voor uitgetrokken.
 
Uit een aanvullende analyse van de Eilandraad blijkt verder dat de dodelijke ongevallen uit de afgelopen decennia niet zijn veroorzaakt door een onveilige of onduidelijke weginrichting. Of dat met de huidige plannen van Provincie Noord-Holland zo blijft, is nu de vraag. De Eilandraad hoopt dat de Provincie tijdens het nog te voeren ambtelijk overleg over dit onderwerp alsnog tot inkeer zal komen en beraadt zich waar nodig op andere acties.
 
Onderstaand de tekst van de brief van de provincie Noord-Holland d.d. 22 juli 2015:
 
Betreft: Trajectstudie N 518
Geacht college,
 
In uw brief van 25 juni jI. vraagt u nogmaals aandacht voor de uitgevoerde trajectstudie N 518 en doet u een aantal voorstellen voor de inrichting van de weg. Hierover willen wij u het volgende meedelen.
 
U geeft aan dat voor de gemeente de veiligheid van de weggebruikers de hoogste prioriteit heeft. Dit geldt uiteraard ook voor de provincie en de verkeersveiligheid op de N518 is de voornaamste reden voor ons geweest om voor te stellen de snelheid op het bochtige tracé te verlagen naar 60 km/uur. Ook zal een inhaalverbod (eventueel uitgezonderd landbouwverkeer) worden ingesteld, zoals dat op onze meeste provinciale wegen geldt.
 
Alleen de weg verbreden met 50-60 cm in de teen van de dijk, zoals u in uw brief voorstelt, zal de verkeersveiligheid niet zodanig verbeteren dat een maximumsnelheid van 80 km/uur gerechtvaardigd is. Ook het bochtige tracé, de aanwezige obstakels langs de weg, de slecht zichtbare kruispunten en aansluitingen, bussen die op de weg halteren hebben geleid tot de keuze om de snelheid te verlagen.
 
Bij een reconstructie tot volwaardige gebiedsontsluitingsweg met een maximumsnelheid van 80 km/uur is een verbreding van het dwarsprofiel met circa 7 meter noodzakelijk en moeten de bochten worden verruimd. Dit zou betekenen dat binnendijks de weg moet worden aangelegd in Weidevogelgebied. De kosten van deze oplossing zijn geraamd op ca. € 30 miljoen, exclusief BTW. Vanwege de hoge kosten en ruimtelijke inpassing is deze variant in de trajectstudie niet verder uitgewerkt.
 
Daarnaast moet de dijk langs de N518 in het kader van het hoogwaterbeschermingsproject worden versterkt en is nog onduidelijk op welke manier dit gaat gebeuren en welke effecten dit heeft voor de NS18, zodat aanpassingen aan de weg mogelijk niet toekomstvast zijn.
 
Voor wat betreft het verbreden van het fietspad stellen wij voor dat de gemeente, die eigenaresse is van het fietspad tot de Bereklauw, hierover in contact treedt met het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de eigenaar van het fietspad op de dijk. Alleen het fietspad op de dam is eigendom van de provincie en daar ontbreekt de ruimte om het fietspad op een verkeersveilige manier te verbreden, tenzij de dam wordt verbreed. Een dergelijke investering staat niet in verhouding tot het aantal fietsers.
 
Wel staan wij positief tegenover het weren van de (brom-)fietser op de hoofdrijbaan van de N518 in de winterperiode.
 
Zoals wij in onze brief van 2 september 2014 (kenmerk 382607/ 397159) hebben gemeld, zijn alle provinciale wegen in de investeringsstrategie Noord-Hollandse infrastructuur geprioriteerd op basis van knelpunten in de doorstroming, verkeersveiligheid en leefbaarheid. De N 51 8 scoort zeer laag en voor de laag scorende trajecten zijn slechts beperkte financiële middelen beschikbaar. Ook de verkeersintensiteiten rechtvaardigen geen grote investeringen.
 
De parkeerplaats ter hoogte van de windmolens blijkt in een behoefte te voorzien, ook voor de toegang naar de windmolens en het heeft onze voorkeur deze te handhaven.
 
Uiteraard is de provincie bereid om op ambtelijk niveau over de uit te voeren maatregelen op de N518 nogmaals in overleg te treden.
 
Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geďnformeerd.
Hoogachtend,
Gedeputeerde Staten van Noord-Holland
 
Bovenstaande brief in PDF
Info komt uit 'raadsinformatie' ingekomen stukken week 31 (2015)

Bron: Stichting Eilandraad Marken, vrijdag 31 juli 2015

naar Marker Nieuws indexpagina