naar Marker Nieuws indexpagina
Definitief besluit Algemeen Bestuur VrZW Regionaal dekkingsplan brandweer
Vier van de 27 brandweerposten Zaanstreek-Waterland definitief dicht
De brandweerkazerne op Marken aan de Buurterstraat is één van de 27 brandweerposten binnen Zaanstreek-Waterland
Het Algemeen Bestuur van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland (VrZW), bestaande uit de burgemeesters van de gemeenten Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend, Zeevang, Oostzaan, Waterland, Wormerland en Zaanstad, heeft op 4 december een definitief besluit genomen over het Regionaal dekkingsplan van Brandweer Zaanstreek-Waterland. Dit besluit is conform de voorgenomen besluiten van 20 november jl.
 
Inrichting van de regionale brandweerorganisatie
Met het nieuwe Regionaal dekkingsplan wordt een vertaling gemaakt van de voorheen lokaal georganiseerde brandweer naar een regionaal ingerichte brandweerorganisatie. In het nieuwe dekkingsplan staat een goede kwaliteit van de brandweerzorg voorop. Net als de veiligheid van burgers en van medewerkers van VrZW. Er wordt bij de nieuwe inrichting uitgegaan van 23 brandweerposten die de basisbrandweerzorg leveren. Deze posten vormen met elkaar een fijnmazig netwerk. Zij realiseren met elkaar een verantwoorde dekking voor de regio, zowel overdag als gedurende avond-, nacht- en weekenduren. In de regio wordt gewerkt met een combinatie van beroeps- en vrijwillig personeel. Vrijwilligheid blijft de belangrijkste basis van de brandweer in deze regio. Er wordt gewerkt met uitrukken op maat: het aantal brandweermensen en het brandweervoertuig zijn afgestemd op het incident. Het aantal mensen op een voertuig kan variëren tussen 2, 4, 6 of meer personen.

Het Regionaal dekkingsplan omvat een aantal maatregelen dat ingrijpend is voor de posten. De brandweerposten
Oostzaan - De Haal, Den Ilp, Jisp en Oostknollendam worden gesloten. Daarnaast wordt op verschillende posten het aantal voertuigen (met de daaraan gekoppelde personele sterkte) teruggebracht. Minder posten en minder vrijwilligers leidt ook tot minder kosten voor management en ondersteunende functies. 

Het bestuur heeft tevens besloten het eerder genoemde aanvullend onderzoek naar de brandweerzorg in Purmerend op te nemen in de totale evaluatie van het Regionale Dekkingsplan. Het Dekkingsplan en de effecten ervan mogen eerst beklijven voordat een vervolg onderzoek wordt geïnitieerd. 

Het Bestuur en de korpsleiding van VrZW zijn zich ervan bewust dat voor een aantal posten de maatregelen ingrijpend zijn. Om te komen tot een evenwichtig Regionaal dekkingsplan zijn ze echter noodzakelijk. In de afgelopen week zijn alle medewerkers op de hoogte gesteld van de voorgenomen besluiten die nu definitief zijn. Het bestuur en de korpsleiding van VrZW hebben grote waardering voor de inzet van alle medewerkers. Over de wijze van uitvoering en de planning ervan vindt overleg plaats met alle posten. Eind 2017 moeten de maatregelen zijn doorgevoerd. 

Bron: Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland, vrijdag 4 december 2015

naar Marker Nieuws indexpagina