naar Marker Nieuws indexpagina
Eilandraad wil serieus onderzoek naar bouwlocaties op Marken
 
Bouwen op Marken is en blijft een lastige opgave en zeker in het landelijke gebied. Na het eerdere afscheid van de bouwlocatie Minneweg-Noord, lijkt het er nu sterk op dat de gemeenteraad ook afscheid gaat nemen van de bouwlocatie Bennewerf. Zij besluit daar tijdens de raadsvergadering van 28 januari 2016 over. Daarmee lijken de kansen voor bouwen buiten de bebouwingscontour op Marken voorgoed verkeken. Provincie Noord-Holland heeft namelijk een uitzondering gemaakt voor de Bennewerf en deze vervalt als de gemeente geen medewerking meer verleent aan dit project.
 
In dat geval kan er alleen binnen de bebouwingscontour worden gebouwd. Daar zijn de mogelijkheden beperkt en naar verwachting onvoldoende om de leefbaarheid op de langere termijn in stand te houden. Grenzend aan de huidige bebouwingscontour zijn er gelukkig nog wel diverse mogelijkheden, maar daar is dus wel een nieuwe uitzondering van provincie Noord-Holland voor nodig. Omdat deze niet gemakkelijk wordt verleend, is het van belang om geen oude schoenen weg te gooien voor je nieuwe hebt.
 
Met of zonder Bennewerf lijkt het de Eilandraad daarom goed om een serieus onderzoek te doen naar alle mogelijke bouwlocaties op Marken. Het is belangrijk om daar vanaf het begin provincie Noord-Holland bij te betrekken zodat er draagvlak ontstaat voor eventueel benodigde uitzonderingen. Als Eilandraad zijn wij voor bouwen, maar dan wel met visie. Dus kijk goed voor welke doelgroepen er gebouwd moet worden en wat daarvoor de beste plekken zijn. Daarvoor willen wij dus alle opties open houden.
 
U leest daar meer over in de voorgenomen inspreekreactie hieronder. Voorgenomen, omdat het volgens de procedures niet meer mogelijk blijkt om in te spreken. Dit komt omdat het onderwerp Bennewerf al eerder is besproken in diverse raadsvergaderingen in 2015 en het nu alleen nog besluitvormend staat geagendeerd voor de raadsvergadering van 28 januari 2016. Daarom heeft de Eilandraad de inspreekreactie als ingezonden brief verstuurd naar alle politieke fracties, de griffier en het college van B&W van gemeente Waterland.
 
Begeleidende brief i.v.m. inspreekreactie (PDF) Inspreekreactie ER inzake Bennewerf (PDF)

Bron: Stichting Eilandraad Marken, woensdag 20 januari 2016

naar Marker Nieuws indexpagina