naar Marker Nieuws indexpagina
Eilandraad Marken wil geen opening in de Bukdijk
 
Tijdens de raadsvergadering van donderdag 10 maart 2016 is naar aanleiding van een inspreekreactie, en agendering door de VVD, de toekomst van de Bukdijk besproken. Daar kwam onder andere een oud idee uit 2014 weer boven tafel. Daarin pleitte de Stadsraad Monnickendam voor een opening in de loze dijk die van Marken richting Volendam loopt. Belangrijkste argument was toen (en is dat nog steeds) een betere bereikbaarheid van de haven van Marken en Monnickendam voor de watersporters en daarmee een economische impuls.
 
In april 2014 heeft de Stichting Eilandraad Marken (ER) dit onder andere vanwege dit voorstel in haar enquête de onderstaande vraag opgenomen. Deze enquête was onder de hele bevolking van Marken verspreid om informatie op te halen voor de toen nog op te stellen Visie voor Marken op de Toekomst. Deze Visie is uiteindelijk op 1 februari 2015 vastgesteld.
 
Vindt u dat de Nieuwe Dijk (Bukdijk) moet blijven als deze nu is?
Van de 241 inwoners die deze vraag hadden beantwoord gaf 56% aan helemaal niets te willen wijzigen in verband met het behouden van de huidige natuurwaarden. De rest (44%) wilde eventueel wel iets wijzigen en kwam voornamelijk met de volgende twee suggesties:
 
• Meer recreatie (wandelpad, bankjes, aanleg kleine bootjes, et cetera) 
• Marken 100% duurzaam (zonnepanelen en/of windmolens)
 
Wel of geen opening in de Bukdijk is in de enquête uit 2014 niet specifiek naar gevraagd. Duidelijk is wel dat een opening de Bukdijk ontoegankelijk maakt voor genoemde kleinschalige recreatie en verder tot verstoring van de huidige natuurwaarden zal leiden. In de Visie voor Marken op de Toekomst is het volgende aan gemeente Waterland gevraagd:
 
Standpunt innemen over de waarde van door de Eilandraad georganiseerde enquête (onder meer ontwikkelingsmogelijkheden Bukdijk)
 
Gemeente Waterland heeft hier tot op heden geen formeel standpunt over ingenomen. Het debat in de gemeenteraad wordt echter op donderdag 17 maart 2016 voortgezet, waarmee wellicht wel meer duidelijk wordt. De Eilandraad heeft ter voorbereiding op dit debat alle raadsleden specifiek gewezen op de uitslag van de enquête uit 2014. Daarbij is aangegeven dat de ER geen voorstander is van een opening in de Bukdijk, maar wel uitkijkt naar een onderzoek wat er aan recreatie en duurzaamheid mogelijk is. Verder is gewezen op de mogelijk vereiste natuurcompensatie ten noorden van de Bukdijk. Of deze compensatie ook echt (op die plek) nodig is, zal loop 2016 duidelijk worden nadat de nader uit te werken dijkversterkingsvarianten zijn vastgesteld. 
 

Bron: Stichting Eilandraad Marken, woensdag 16 maart 2016

naar Marker Nieuws indexpagina