Uniek Cuba  
                     
    terug naar Fotoboek van Pep   
  vervolg MAANDAG, 30 MEI 2011 (dag 13)  
  EL Capitolio (ook wel Capitolio Nacional genoemd) was tot de Cubaanse Revolutie de zetel van de Cubaanse regering.

Het gebouw werd ontworpen door de architecten Raúl Otero en Eugenio Raynieri. Het ontwerp was duidelijk geïnspireerd op het Amerikaanse Capitool, dat eveneens in de renaissance-stijl is gebouwd. De bouw begon op 1 april 1926. Op 20 mei 1929 werd het gebouw opgeleverd.

Op dit moment is de Cubaanse academie van wetenschappen in het gebouw gevestigd.

 
 'Comite de Defensa de la Revolucion'  Sier op de motorkap van een old timer  Straatnaam in Havana

 

 Je eigen biertap op je tafel. In Havana is dit mogelijk; voor CUC 20,= krijg je vijf liter bier  

**********************

 

Bucanero : het bier van Cuba met een hoger alcoholpercentage, 5,4%.

Cristal : Cubaans bier, wordt in dezelfde fabriek als Bucanero gebrouwen maar bevat minder alcohol, 4,2%.

 'Comite de Defensa de la Revolucion'  Muurschildering, Oud Havana, Cuba  Muurschildering, Oud Havana, Cuba

 

     'Comite de Defensa de la Revolucion'

 

Catedral de San Cristóbal de la Havana

Deze prachtige kathedraal ligt in het oude stadsgedeelte van Havana en is hier een van de belangrijkste bezienswaardigheden. De indrukwekkende gevel in barokstijl, naar het ontwerp van de Italiaanse architect Francesco Borromini, laat niemand onberoerd en zorgt ’s avonds voor een magische sfeer op het plein. De kathedraal dateert uit 1748, toen de Jezuïeten startten met de bouw ervan. Pas tegen 1787 was hun werk voltooid, hoewel dat niet door henzelf gebeurde, aangezien ze in 1767 de stad moesten verlaten. Vandaag is dit bouwwerk nog steeds een van de oudste op het Amerikaanse continent. 
  Catedral de San Cristobaln       Catedral de San Cristobaln  

  Zo lagen de handdoeken elke dag op je bed  

  DINSDAG, 31 MEI 2011 (dag 14)  

Het kloppende hart van Havana

Een volgende drukke dag in Havana, we beginnen met ochtendgymnastiek op Plaza Vieja en maken een wandeling door het oude gedeelte met een bezoek aan het rum museum, waar we alles leren over de bereiding en waar treinfanaten ook aan hun trekken komen. We lopen verder naar Plaza de Chathedral, maar stoppen eerst bij het hotel Ambos Mundos, waar Hemingway vroeger logeerde en zien zijn kamer.  Op de Plaza, we bekijken de kathedraal van San Cristóbal, gelukkig een keer open. Verschillende ludiek uitgedoste figuren willen onze aandacht trekken op het plein. We lopen door naar de Bodeguita del Medio om onze mogíto te drinken, het is één van de twee stamcafés van Hemingway. Daarna naar Plaza de Armas, een oud plein met het Palacio de los Capitanes Generales, de vroegere zetel van de Gouverneur, met houten straatstenen, door zijn vele hoofdpijnen kon hij het ratelen van de wagens op de stenen keien niet velen. Na een heerlijke lunch in restaurant  la Mina, een tour met antieke auto’s door Havana, we rijden langs de Malecon, stoppen in de wijk Vedado onder enorme  Ficusbomen.  Langs Plaza de Revolution en uitstappen voor wat foto’s van de helden José Martí, Ché en Camielo Cienfuegos. De tocht gaat verder door het bos van Havana,  Park Almendares en langs de schitterende begraafplaats, Necropólis Colón. Over de Paseo de Prado, we stappen uit voor het museum van de revolutie en bezoeken het museum National de Bellas  Artes van Havana. Vooral de moderne kunst van Cuba is heel speciaal, maar wat te veel aan het eind van  zo’n drukke dag. Met de cocotaxi ‘brommen’ we terug naar ons hotel. Nog even snel een foto van het Capitool en dan hebben we wel alles van ons programma gehad. ’s Avonds gaan we helaas als groep wat gesplitst eten (diner stond gepland in La Marina en daarom gingen de meeste elders eten op eigen kosten, ik dus ook), maar gaan gezamenlijk om 21.00 uur naar la Cabaňa, een 19e eeuws fort en kasteel  waar we het ‘kanonsschot’ zien en horen, een symbolisch gebaar ter afsluiting van de dag. We drinken ter afsluiting nog een cocktail op het winderige terras van Lonja del Comercio op het Plaza de San Fransico en nemen afscheid van onze vrienden Humberto en Julio. Tijdens dit afscheid werd er ook een afscheidscadeau aan Tineke aangeboden. Pieter had de taak op zicht genomen dit met een paar woorden leuk te brengen.
Overnachting : Hotel Los Frailes, Havana
kamer nummer 22
zwembad > neen , airco > ja , fan > neen, douche > 9,0 (goed)
Wake up time : 07.30 uur
 M'n bed in Hotel Frailes, kamer 22  M'n bed in Hotel Frailes, kamer 22  'Comite de Defensa de la Revolucion'
    rum museum   
  een maquette van een complete rum fabriek    een maquette van een complete rum fabriek    een maquette van een complete rum fabriek 
    deze Cubaanse schone, Grethel, leidde ons rond  

 

      hotel Ambos Mundos
Ernest Hemingway
 
Ernest Miller Hemingway (Oak Park (Illinois), 21 juli 1899  Ketchum (Idaho), 2 juli 1961) was een Amerikaans schrijver die de Nobelprijs voor de Literatuur in 1954 won.
Hemingway werd ten tijde van de Eerste Wereldoorlog afgekeurd (vermoedelijk vanwege zijn ogen). In plaats van soldaat werd hij voor het Rode Kruis medewerker in een ambulance aan het Italiaanse front. Op 8 juli 1918 raakte hij zwaargewond en verbleef enkele maanden in het hospitaal.
Hemingway was driemaal getrouwd (met Hadley Richardson (1921), Pauline Pfeiffer (1927) en Martha Gellhorn (1940)) voordat hij in 1944 met Mary Welsh trouwde. Hij was de vader van drie kinderen, waarvan één zoon (John) met Hadley Richardson, en twee zonen met Pauline Pfeiffer (Patrick en Gregory).
Hij won met het boek The old man and the sea in 1953 de Pulitzer-prijs en in 1954 de Nobelprijs voor de Literatuur.
Zijn laatste levensjaren, waarin hij aan zware depressies leed, bracht hij hoofdzakelijk op Cuba door. Op 2 juli 1961 benam hij zich het leven met een schot uit zijn favoriete geweer. Hij was niet de enige in zijn familie die zelfmoord pleegde. Zijn vader, broer, zuster en zijn kleindochter kwamen op dezelfde manier aan hun eind.
Hemingway werd bekend door zijn korte verhalen, die gekenmerkt worden door een unieke, sobere en laconieke verhaaltrant. Zijn stijl zou grote invloed uitoefenen op het moderne Amerikaanse proza.
 
 
 BLØF een Nederlandstalige popgroep uit Zeeland, heeft in 2006 een nummer uitgebracht over Ernest Hemingway
 
   
  het bed van Hemingway in hotel Ambos Mundos    de Plaza
  La Bodeguita del Medio    La Bodeguita del Medio    La Bodeguita del Medio 
Mojito
    de mojito in La Bodeguita del Medio   
    kinderen van de basisschool krijgen buiten les    Fidel & Raú
    Che Guevara   charmante serveerster van La Mina 
    m'n lunch bij La Mina  
 'Comite de Defensa de la Revolucion'  een tour met old timer's door Havana  een tour met old timer's door Havana

 

  Memorial José Marti 

 

   'Plaza de la Revolución' in Havana  'Plaza de la Revolución' in Havana
 Een overheidgebouw met een afbeelding van Camielo Cienfuegos 'Vas bien Fidel' > 'Ga goed Fidel'   Een overheidgebouw met een afbeelding van Camielo Cienfuegos 'Vas bien Fidel' > 'Ga goed Fidel'   Een overheidgebouw met een afbeelding van Che Guevara
 'Plaza de la Revolución' in Havana  'Plaza de la Revolución' in Havana  
   de driver van onze cocotaxi   even een foto samen met onze chauffeur van onze cocotaxi 

  Zo lagen de handdoeken elke dag op je bed, elke dag een ander motief 

 

  La Cabaňa, een 19e eeuws fort en kasteel  waar we het ‘kanonsschot’ zien en horen, een symbolisch gebaar ter afsluiting van de dag

     

 

  La Canbañ

  WOENSDAG, 1 JUNI 2011 (dag 15)  

Vrije ochtend en vervolgens Havana - Amsterdam

Deze morgen lekker nog door Havana gelopen. Met de pont naar de overkant geweest.  Lunch op eigen kosten bij La Mina. We mochten deze laatste dag gelukkig in drie kamers onze spullen stallen en daar nog even te kunnen douchen. Omstreeks 16.30 uur reden richting luchthaven. Om 20.00 uur stond onze vlucht naar Amsterdam gepland (MP 618). We gingen op schematijd de lucht in.

Overnachting : Boeing 767 van Martinair
Stoel nummer 14a (comfort class)
Wake up time : 08.30 uur
     de (blauwe) pont naar de overkant 
 'El Capitolio' met een wolk voor de zon   'El Capitolio' zonder een wolk voor de zon   
   haven in- en uitgang van Havana    
 'Comite de Defensa de la Revolucion'    'Comite de Defensa de la Revolucion'
 'Comite de Defensa de la Revolucion'    
   op de luchthaven van Havana,  José Marti International   op de luchthaven van Havana,  José Marti International 
 Als je Cuba verlaat, dien je CUC 25,= te betalen, 'airport tax'   Een laatste mojito op de luchthaven van Havana  (de duurste mojito van Cuba en zeker niet de lekkerste)  Als je Cuba verlaat, dien je CUC 25,= te betalen, 'airport tax' 
  DONDERDAG, 2 JUNI 2011 (dag 16)  
Aankomst op Schiphol
Na een vlucht van ruim negen uur, landen we rond de klok van elf uur op Kaagbaan van de luchthaven Schiphol. We betraden Nederland via gate D04. Het was vanaf deze gate een stukje lopen naar bagageband 16. Toen ik als eerste bij de band aankwam, zag ik m'n koffer reeds liggen. Ik heb nog even gewacht op de rest van de groep, maar ik had een taxi afspraak met plaatsgenoten, die uit Cape Town kwamen en toevallig dezelfde bagageband hadden. Nelleke en Tjeert nog even gesproken en vervolgens richting STA balie. Daar zaten m'n plaatsgenoten reeds te wachten op taxi Happy days. Frans, de chauffeur van onze taxi, was keurig op tijd. Na een klein uurtje kwamen we weer op ons schiereiland aan. 
PH-MCM Martinair Holland Boeing 767-31A(ER)
 PH-MCM Martinair Holland Boeing 767-31A(ER) 'Prins Floris'
**********************************
 Diverse foto's met behulp van fotoshop etc. :
***********************************

 Geld in Cuba / 'Dinero en Cuba'
In Cuba bestaan twee officiële valuta, de CUC is de Cuban Peso Convertible voor buitenlanders. De CUP (Cuban Peso) is voor de lokale bevolking. De koers van de CUC fluctueert tussen de €0,70 en €0,90. Dus als je een peso uitgeeft, is dat steeds iets minder dan een euro. Sinds november 2004 wordt op Cuba niet meer met US dollars betaald. Heb je US dollars, dan betaal je over elk verschuldigde bedrag 10% extra boete.

 CUC (Cuban Peso Convertible):  CUP (Cuban Peso): 
Met de Convertible peso (CUC) kun je in restaurants en winkels betalen, taxi's en autohuur betalen, etc. Met de Cubaanse Peso (CUP) die Cubanen gebruiken kan dit allemaal niet. Cubanen willen graag aan Convertible peso's komen om zodoende iets van 'luxe' te kunnen aanschaffen. Men wil je tas dragen, je schoenen poetsen, je auto bewaken, je een rondleiding geven, sigaren verkopen, je in huis uitnodigen voor een maaltijd, overnachting, etc. etc. Alles om de felbegeerde CUC te bemachtigen. Het is begrijpelijk dat de lokale bevolking dit doet maar het voelt af en toe een beetje opdringerig.
 
Alles over kentekenplaten op Cuba
 
 Veel dank ben ik voor de tekstuele invulling verschuldigd aan onze reisleidster Tineke. Zij heeft mij de basistekst aangeleverd, waar ik zelf aanvullingen op heb aangebracht. Ook een aantal foto´s genomen door onze reisleidster zijn in het overzicht verwerkt. Muchas gracias.
 

  The End 

 HOME

 Laatste update : zaterdag 3 september 2011