naar Marker Nieuws indexpagina
Komen er slagbomen op Marken ?
  Op de agenda van de laatste raadsvergadering van de Gemeente Waterland, stond bij één van de laatste punten het agendapunt 'Instemmen met wijziging naamstelling krediet in verband met verkeersstructuurplan Marken'.

Dit punt wordt waarschijnlijk doorgeschoven naar de volgende raadsvergadering van donderdag 14 april 2011 (live te volgen via de website van de Gemeente Waterland).

Waar gaat dit over ?

Op Marken worden problemen ervaren op het gebied van verkeer en parkeren. Dit geldt voornamelijk op en nabij het parkeerterrein, bij de entree van Marken, maar ook in de oude kern, de Minnebuurt en de oude buurten. De huidige inrichting en gebruik van de parkeerplaats voldoet niet aan de wensen en eisen die je aan een dergelijke parkeerterrein mag stellen. De voorzieningen die benodigd zijn voor touringcars en campers zijn niet aanwezig. De entree van Marken nodigt uit door te rijden en er is een slechte verkeersscheiding en afwikkeling. Handhaving hierop is nauwelijks mogelijk.

zie document : 'Instemmen met wijziging naamstelling krediet in verband met verkeersstructuurplan Marken'

In dit document kunt u alles lezen over verkeersproblematiek op Marken, maar één citaat uit bovenstaand artikel is opmerkelijk :

'Eén verkeersstroom is bestemd voor de eigen bevolking van Marken inclusief bezoekers en bezorgers. Zij kunnen Marken op via een slagboom met gebruikmaking van een code. Marken verlaten kan zonder slagboom.'

Onderstaand een rapport van Oranjewoud, welke in opdracht van de Gemeente Waterland een verkeerkundige inventarisatie hebben gemaakt.

Document : 'Verkeerskundige inventarisatie Marken'

 

 

Reactie van Jacob Kes namens SP:

De SP heeft veel vragen over bovenstaande. O.a. vinden we het niet kunnen dat alle Markers met een pasje door een slagboom naar huis moeten.

 

Reactie van Jelle Kaars namens CDA:

Hierbij de inbreng van het CDA in de raadsvergadering inzake het voorstel over het verkeersstructuurplan.
De eerste inbreng is vrij algemeen en spreken we hoofdzakelijk onze zorgen uit.
Er is namelijk nog geen plan voorgelegd dus we kunnen nog niets afschieten en zelf met alternatieve komen.

Primair gaat dit voorstel over de wijziging van de tenaamstelling van een krediet. In de begeleidende documenten wordt vooruitlopend op het verkeersstructuurplan echter ook al reeds invulling gegeven aan de besteding van het krediet. Een paar opmerkingen daarover.

Ten eerste ben ik blij dat dit college Marken eindelijk op de kaart heeft weten te vinden, mijn complimenten daarvoor.  Het had echter wel zo zorgvuldig geweest om ook even de situatie ter plaatse te gaan bekijken.  Een slagboom lijkt namelijk vanaf de tekentafel een mooie oplossing om het doorrijden van toeristen tegen te gaan. Hoe wordt er echter omgegaan met de bezoekers van de voetbalclub, de tennisvereniging en het dorpshuis Het Trefpunt?

Daarnaast zijn we weer teleurgesteld over hoe het college is omgegaan met het beschikbare budget. Er was € 1.300.000,- beschikbaar voor het oplossen van de parkeer- en verkeersproblematiek op Marken. Echter het college heeft, net als bij het gebouwen beheerprogramma, besloten om eerst het budget met € 500.000,- te verminderen tot € 800.000,- om de gemeentelijke begroting op orde te brengen om vervolgens aan te geven dat niet alle noodzakelijke maatregelen uitgevoerd kunnen worden omdat er niet voldoende geld beschikbaar is. Een typerende handelswijze van dit college welke wij nog steeds niet goed kunnen keuren.

Van het geld wat er dan nog wel beschikbaar wordt gesteld is de optelsom vervolgens niet correct en is er een gat van € 105.000,-. Er is een totaal krediet vastgesteld van € 800.000,00. Hiervoor is voor het inrichten van parkeerplaatsen in de woonkernen en de werven een bedrag van € 250.000,00, voor een nieuw toiletgebouw een bedrag van € 100.000,00 en voor de herinrichting van het parkeerterrein met bijbehorende slagboom voor een bedrag van € 345.000,00. De genoemde bedragen zijn bij elkaar opgeteld € 695.000,00. Wat gaat er met het resterende gedeelte van € 105.000,00 gebeuren? In het voorstel is geen exploitatie opgenomen voor het onderhoud van de slagboom, toiletgebouw en de parkeerautomaat. Hoe wordt dit opgevangen?

Gezien de kwaliteit van het voorliggende document en de keuzes die het college maakt voor het oplossen van de parkeer- en verkeersproblematiek op Marken maken wij ons grote zorgen. Wij wachten het verkeersstructuurplan voor Marken af om daar definitief inhoudelijk op te reageren.

Tot slot wordt er melding gemaakt van de aanleg van 46 parkeerplaatsen bij Het Trefpunt. Een en ander in verband met de uitbereiding van Het Trefpunt en parkeerbehoefte van de bewoners van de Kerkbuurt. Met deze melding lijkt het net of de parkeercapaciteit drastisch is uitgebreid voor het dorpshuis en de bewoners van de Kerkbuurt. Niets is minder waar. Voor de uitbreiding van Het Trefpunt waren er reeds 43 parkeerplaatsen aanwezig. Derhalve is de toenamen slechts  3 parkeerplaatsen.

Bron: PepProductions, zondag 27 maart 2011

   naar Marker Nieuws indexpagina