naar Marker Nieuws indexpagina
Knelpunten dijkversterking Marken nog niet opgelost
 
In 2014 is de Eilandraad wederom nauw betrokken geweest bij het ontwerpproces van de dijkversterking Marken. Daarbij zijn door de werkgroep dijkversterking diverse knelpunten (opnieuw) zichtbaar gemaakt. Naast het zichtbaar maken van knelpunten, is er door de werkgroep vooral ook gezocht naar oplossingen. Daarom is het Marker alternatief aangedragen. Dit betreft een nieuwe dijk op een fundering van zand, net buiten de bestaande dijk. Deze ontwerpvariant lost de benoemde knelpunten namelijk het beste op. Zie ook ons websitebericht hierover d.d. 3 november 2014 met de titel "Eilandraad maakt keuze in dijkversterking Marken". Op 9 november 2014 hebben wij ons advies per brief naar Rijkswaterstaat (RWS) gestuurd, waar wij op 15 januari 2015 een schriftelijke reactie op hebben gekregen (zie voor beide brieven de pdf's hieronder).
 
Het lijkt erop dat RWS benoemde knelpunten nu ook onderkent. Wat wij jammer vinden is dat er nog steeds wordt gesproken over verkenningen en vervolgonderzoeken, terwijl wat ons betreft de conclusies ondertussen overduidelijk zijn. De vraag is vooral: doen wij het voor de komende 50 tot 100 jaar in één keer goed?, of wordt er gekozen voor meerdere keren terugkomen met alle overlast en kosten van dien? Ook in het onderhoud (maaien e.d.) blijft het rommelen in de marge als er niet direct voor een robuuste oplossing wordt gekozen. Ook daar worden dan onnodige hoge kosten gemaakt en leidt dat tevens tot meer overlast. Oordeelt u echter zelf na het lezen van beide brieven en eerdere berichten over de dijkversterking op de website van de Eilandraad..
 
Uiteraard gaan wij in 2015 verder met de intensieve en prettige samenwerking met RWS en houden u op de hoogte van de voortgang. De bedoeling is om eind 2015 per kade tot een definitief ontwerp te komen. Dit ontwerp wordt vervolgens in 2016/2017 voorbereid. Denk dan aan aanvragen vergunningen, bestuurlijke besluitvorming met formele inspraak- en bezwaarmomenten, opstellen bestek met tekeningen en uiteraard de aanbesteding zodat een aannemer wordt gevonden. Vanaf 2018 start dan de daadwerkelijke uitvoering.
 
Hieronder staan per kade de oplossingsrichtingen aangegeven die na een bestuurlijke afweging, en mede op advies van RWS, zijn overgebleven. Daaruit moet dus eind 2015 definitief een keuze worden gemaakt. Voor de Westkade staat het Marker alternatief, een nieuwe dijk op een fundering van zand, er helaas niet meer bij. Wij zullen er echter voor pleiten dat RWS hier op terug komt als de bevindingen tijdens de nadere uitwerking daar aanleiding toe geven. Bij de Zuidkade is het Marker alternatief gelukkig wel door naar de volgende ronde.
 
Zuidkade (tussen Kruis en Vuurtoren)
  • Kortcyclische variant (elke 12 jaar terugkomen voor groot onderhoud)
  • Overslagbestendige kade (met een binnentalud dat voldoende erosiebestendig is)
  • Geoptimaliseerde nieuwe kade (net buiten de huidige dijk een nieuwe dijk op een fundering van zand aanbrengen)
Westkade (tussen Kruis en Bukdijk)
  • Kortcyclische variant (elke 12 jaar terugkomen voor groot onderhoud)
  • Beperkte reguliere versterking (in ieder geval achterstallig onderhoud doen)
Noordkade (tussen Bukdijk en Vuurtoren)
  • Nader onderzoek nog niet afgerond, maar de verwachting is dat het niet nodig is om dit dijkvak tegelijk met de Zuid- en Westkade vanaf 2018 aan te pakken.
 
Reactie Eilandraad oplossingsrichtingen MLV RWS keuze oplossingsrichtingen
Brief van 9 november 2014 Brief van 15 januari 2015

Bron: Stichting Eilandraad Marken, woensdag 21 januari 2015

naar Marker Nieuws indexpagina