naar Marker Nieuws indexpagina
Eveline Zeeman wint publieksprijs bij verkiezing Jonge Ambtenaar 2017
Teun Meulepas verkozen tot Jonge Ambtenaar van het Jaar 2017

 

Tijdens de verkiezingsavond van donderdag 19 januari 2017 is Teun Meulepas, projectleider energie bij de Provincie Noord-Brabant verkozen tot Jonge Ambtenaar van het Jaar 2017. Eveline Zeeman, gemeente Zaanstad, won de publieksprijs.
 
Vier jonge professionals namen het tegen elkaar op tijdens de verkiezingsavond in de Winkel van Sinkel (Utrecht). Voor een publiek van ruim 350 aanwezigen kregen ze uitdagingen voorgelegd en presenteerden ze zichzelf door hun droom voor de overheid te delen. De vakjury, bestaande uit Kim Putters (Directeur SCP en bijzonder hoogleraar Erasmus Universiteit), Stientje van Veldhoven (Tweede Kamerlid D66 en oud-finalist JAvhJ), Arre Zuurmond (Ombudsman regio Amsterdam en Overheidsmanager van het Jaar 2016), Maarten van Diggelen (Senior trainer en adviseur Bestuursacademie Nederland) en Liang de Beer (vice-voorzitter FUTUR Jonge Ambtenaren Netwerk) verkozen Teun Meulepas unaniem tot winnaar.
 
Jonge Ambtenaar van het Jaar 2017
Juryvoorzitter Kim Putters prees Teun Meulepas om zijn sterke persoonlijkheid, zijn lef en het feit dat hij risico durft te nemen. “Teun is iemand die iedereen durft te spreken, binnen en buiten Nederland. Iemand die verbinding weet te maken en die de lessen uit het ene vraagstuk weet toe te passen op een ander vraagstuk. Hij accepteert geen grenzen en daagt ze uit. Het is iemand die nieuwe wegen weet te vinden op zo’n ontwapende en onbevangen manier: daar kun je geen nee tegen zeggen.” Teun mag een jaar lang jonge ambtenaren vertegenwoordigen als toonbeeld van een ambtenaar die grensverleggend denkt en werkt. Voorzitter van FUTUR, Nicole Cox: “We zijn trots op hem als ambassadeur. In de huidige samenleving waarin ambtenaren dagelijks uitgedaagd worden om niet voor, maar mét de inwoners te denken, praten en doen, is lef en een flexibele mindset nodig. Het is aan ons, jonge ambtenaren en daarmee toekomst van het openbaar bestuur, om te laten zien dat samenwerking over grenzen noodzakelijk is.” Teun Meulepas krijgt de wisseltrofee én een fantastische ervaringsprijs van VNG International.
 
Publieksprijs 2017
Naast de titel JAvhJ wordt ieder jaar de publieksprijs vergeven. De afgelopen periode kon daarvoor via de website van FUTUR gestemd worden. Eveline Zeeman kreeg de meeste stemmen en sleepte deze prijs in de wacht. Als programma manager vluchtelingen bij de gemeente Zaanstad denkt en werkt ze vanuit de behoefte van de stad. Eveline wint een opleidingscheque van de Bestuursacademie ter waarde van € 5000,-.
 
Eveline wil iedereen op Marken bedanken, die op haar heeft gestemd
 
De andere finalisten Karen van Ruiten (projectleider Innovatie bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Hans Hindriks (beleidsmedewerker bij de directie MBO van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) maakten eveneens indruk met de creatieve manier waarop zij complexe vraagstukken op een creatieve manier aanpakken. Alle finalisten krijgen een coachingstraject aangeboden.
 
Over de verkiezing: Sinds 2002 organiseert FUTUR de verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar. Daarmee willen we het imago van de ambtenaar verbeteren en de meerwaarde van de jonge ambtenaar in de veranderende overheid zichtbaar maken. De avond werd voorgezeten door Bartho Boer (Hoofd Communicatie NS en oud-finalist) in de Winkel van Sinkel te Utrecht.

 

Teun Meulepas

Bron: Futur.nl, vrijdag 20 januari 2017

**************************
 
Publieksprijs Jonge Ambtenaar 2017 voor Eveline Zeeman
 
Eveline Zeeman (32), projectleider expert bij de gemeente Zaanstad,  heeft gisteravond de publieksprijs gewonnen in de race om de titel Jonge Ambtenaar van het Jaar 2017. Eigenlijk was haar doel al bereikt door bij de laatste vier finalisten te eindigen. In haar speech tijdens de finale in Utrecht op donderdag 19 januari maakte ze indruk door haar aanpak te delen: ‘Ik doe gewoon wat nodig is. Maar…hoe weet je nu wat nodig is? Ik pak een blanco vel en vul dit met collega’s en betrokkenen samen in. Mensen in hun kracht zetten. Daar gaat het om. Laten we het DNA van de overheid opnieuw bepalen. Waarbij de D staat voor Doen, de N voor dat wat Nodig is en de A voor Altijd samen met collega’s en inwoners.’
De gemeente is trots op Eveline; gemeentesecretaris Jan van Ginkel: 'Eveline is een kanjer die haar kracht als ambtenaar inzet voor de samenleving. Ze onderzoekt wat de échte opgaven in de stad zijn en gaat daarmee aan de slag, samen met de stad. Niet alleen als het gaat om visie en beleid, maar zeker ook in de fase van uitvoering en realisatie. Als ambtelijke organisatie van Zaanstad is het prachtig om te ervaren dat zo'n werkwijze ook landelijk wordt erkend en gewaardeerd.' De vakjury koos na lang beraad voor Teun Meulepas, projectleider Energie bij Provincie Noord-Brabant, als Jonge Ambtenaar van het jaar.

In de praktijk
Als jonge ambtenaar laat Zeeman zien hoe je kunt samen werken met de stad. Ze bracht dit in de praktijk in haar rol als programmamanager vluchtelingen. Eveline: 'Ik stond voor de opgave om vluchtelingen volwaardig mee te laten doen in de Zaanse samenleving. Vluchtelingen, niet het meest populaire onderwerp tijdens een borrel. En dus: een moeilijk vraagstuk met een groot afbreukrisico. En toch hebben we het voor elkaar gekregen om in een korte tijd een vluchtelingenaanpak vast te stellen waarvoor draagvlak is in de stad.'

Jaarlijkse verkiezing
Elk jaar organiseert FUTUR de verkiezing van de Jonge Ambtenaar van het Jaar. Dit jaar is het thema ‘over grenzen’. Dat thema is gekozen omdat overheden steeds meer samenwerken met andere overheidsorganisaties, maatschappelijke partners en inwoners. Het thema ‘Over grenzen’ gaat daarom ook over de uitdaging van jonge ambtenaren om over de grenzen van hun eigen rol te kijken. De winnaar mag zich een jaar lang Jonge Ambtenaar van het Jaar noemen. Hij of zij staat als ambassadeur voor jonge ambtenaren volop in de belangstelling, net als de organisatie waar de jonge ambtenaar werkt. Met het winnen van de eervolle titel ontvangt de Jonge Ambtenaar van het Jaar ook een prachtig kunstwerk én een fantastische ervaringsprijs. Naast de titel JAvhJ, die wordt gekozen door een zeer gerenommeerde vakjury, wordt ook de publieksprijs weer vergeven.
 
   
 

Bron: Gemeente Zaanstad, vrijdag 20 januari 2017

 
 
ARCHIEF
10346 Eveline Zeeman wint publieksprijs bij verkiezing Jonge Ambtenaar 2017 Bron : Futur.nl, vrijdag 20 januari 2017
10141 Eveline Zeeman bij laatste vier voor 'Jonge Ambtenaar van het Jaar 2017' Bron : Futur.nl, maandag 14 november 2016
10026 Eveline Zeeman in de race voor 'Jonge Ambtenaar van het Jaar 2017' Bron : Futur.nl, maandag 17 oktober 2016
 
 naar Marker Nieuws indexpagina