naar Marker Nieuws indexpagina
Scholiere kiest het ruime sop
Britt Zondervan schrijft column in Ons Streekblad over zeilavontuur

 

 

 

 

 

 

Alle vaccinaties zijn gehaald, de laatste lesdag in Volendam zit erop, haar koffer is zo goed als gepakt, het sponsorgeld is bijna rond. Kortom, Britt Zondervan is klaar voor vertrek. Het 15-jarige Marker meisje stapt voor een half jaar aan boord van zeilboot Regina Maris om over de Atlantische Oceaan naar de Caribbean en weer terug naar Amsterdam te varen. Het 68 meter lange Tall Ship van School at Sea vertrekt zondag 23 oktober. En Ons Streekblad blijft Britt volgen. Iedere twee weken verschijnt in deze krant een door Britt geschreven column.

Een droom komt uit. De 15-jarige 4-VWO leerlinge van het Don Bosco College in Volendam start zondag aan haar grote avontuur. Voor de zomervakantie ontving Britt op school een flyer van School at Sea. Deze school creëert leerervaringen door het zeilen en andere outdoor activiteiten te combineren met het reguliere VWO lesprogramma. De leerlingen verbreden zo hun horizon en kunnen grenzen verleggen. "De meeste leerlingen gooiden die flyer gelijk weg, maar het sprak mij wel aan." Britt zeilt al een aantal jaar en ziet in dit avontuur meerdere voordelen. "Ik kom als een trainee aan boord. Je leert samenwerken, zelfstandig worden, je maakt kennis met verschillende culturen en ik ga daarnaast naar school." Op School at Sea varen naast Britt 33 leeftijdgenoten, 5 docenten en bemanningsleden mee. Les en zeilen wisselen elkaar af, met elke twee weken één dag vrij. "Aan boord krijg ik alle vakken die mijn klasgenoten in Volendam ook krijgen met daarnaast extra's als meteorologie, navigatie en Spaans." Britt maakt daarnaast ook kennis met allerlei functies aan boord. "Van kapitein tot kok, van schoonmaakster tot stuurman, ik leer het allemaal."
 
Sponsoren
Na een selectie/survivalweekend bleek dat Britt geschikt is om deel te nemen aan dit grote avontuur. Met een stewardess als moeder, een vader bij de KNRM, een oom bij de marine en een opa als zeevaarder, kan dat ook niet anders. "Ja, dat avontuurlijke en dat liefhebben van water zit denk ik wel in de familie. Maar toen ik hoorde dat dit avontuur mij 17.000 euro ging kosten, schrok ik en vond ik het gelijk een stukje minder leuk", aldus een lachende Britt. Gelukkig kwam daar snel verandering in. "Vanuit School at Sea kregen we les in hoe we het bedrag eventueel bij elkaar konden krijgen. Zo leerde ik onder andere hoe ik een sponsorbrief moest opstellen. Deze brief heb ik naar lokale en landelijke bedrijven gestuurd. Met als gevolg het tot nu toe bereikte resultaat van 15.000 euro."
 
Salsa
Tenerife, Dominicaanse Republiek, ABC eilanden, Panama en Cuba. Het zijn slechts enkele steden en landen die Britt en de driemaster aan gaan doen. "Ik vind het leuk dat ik kennis ga maken met al die verschillende culturen. Zo leer ik duiken op Curaçao, Spaans in Cuba als we twee weken in een gastgezin verblijven en maak ik ongetwijfeld kennis met de salsa. Ook het geleerde wordt gelijk in praktijk gebracht. "Voor biologie bestuderen we dolfijnen, voor scheikunde neem ik bijvoorbeeld watermonsters en met aardrijkskunde onderzoeken we verschillende aardlagen en vulkanisch as." Maar ook vakken als motorbouwkunde en sterrenkunde passeren de revue. De toetsen worden door de docenten afgenomen en de leerlingen van het Don Bosco kunnen de bevindingen van Britt weer toepassen in hun lessen. "Mijn klasgenoten krijgen zo ook iets van mijn avonturen mee." Met al dat moois hoopt Britt het gemis in Nederland een beetje te compenseren. "Ik ga vooral mijn familie, vrienden en het tennissen missen." Maar ook drop, kroketten en een 'patatje met' komen op het verlanglijstje te staan. "Het komt vast goed. Aan wal heb ik een internetverbinding, dus dan kan ik met iedereen mailen en houd ik mijn sponsoren op de hoogte."
 
Column
Een van de sponsoren is Rabobank Waterland en Omstreken. In samenwerking met deze bank, biedt Ons Streekblad iedere twee weken ruimte aan een door Britt geschreven column waarin ze vertelt over haar belevenissen. De eerste column verschijnt in de krant van 3 november. Sponsoren? Britt mist nog zo'n tweeduizend euro. Omdat Britt zelf op de zeilboot zit, kunt u contact opnemen met haar ouders via (
  0299-603350. Kijk voor meer informatie: op www.schoolatsea.nl of volg Britt via www.brittatsea.nl. De columns verschijnen ook op www.onsstreekblad.nl. Op 27 april 2012 meert Britt weer aan in de Amsterdamse haven.

 

 

 

 

 

 

Bron: Ons Streekblad (internet), woensdag 19 oktober 2011

 

BrittAtSea.nl

Britt Zondervan     Kerkbuurt 162     1156 BR Marken    ( 0299 603350     (  06 22335834     brittdemi@hotmail.com

 
 

 

 
(donderdag 27 oktober 2011, 14.00 uur, vanuit IJmuiden)
Eerdere publicaties over dit onderwerp:
3999 Britt Zondervan schrijft column in Ons Streekblad over zeilavontuur Bron : Ons Streekblad (internet), woensdag 19 oktober 2011
3947 Het leren zeilen op zee krijg je als extraatje mee Bron : Prettig Weekend, donderdag 6 oktober 2011
3946 'De reis van mijn leven' Bron : Witte Weekblad, woensdag 5 oktober 2011
3900 Waterlands zeilmeisje op avontuur Bron : Noordhollands Dagblad, woensdag 21 september 2011
3859 Zeilmeisje Britt gaat op avontuur Bron : Britt Zondervan, zondag 11 september 2011
3744 Waterlands zeilmeisje Britt wil op avontuur Bron : Noordhollands Dagblad, donderdag 4 augustus 2011
3731 Wilt u mijn leer- levensavontuur op de Regina Maris mogelijk maken ? Bron : Britt Zondervan, maandag 1 augustus 2011
 naar Marker Nieuws indexpagina